Pečen piščanec – klasika, ki nas nikoli ne razočara
Vam zmanjkuje idej za preproste, a okusne jedi? Imamo popoln recept za vas! Preprost pečen piščanec iz pečice s hrustljavo skorjo in sočno notranjostjo, ki mu dodamo še idealno prilogo – pečen krompirček! Ta klasična kombinacija nikoli ne razočara!
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Za pečenega piščanca:
- 1 cel piščanec (približno 1,5 kg),
- 2 žlici oljčnega olja,
- 1 žlička soli,
- 1/2 žličke sveže mletega črnega popra,
- 1 žlička suhega timijana ali rožmarina,
- 2 stroka česna, zdrobljena,
- 1 limona, narezana na četrtine.
Za prilogo predlagamo hrustljave krompirjeve krhlje:
Kaj potrebujete:
- 3 velike krompirje (okoli pol kilograma)
- nekaj žlic deviškega olivnega olja
- 1 žlica česna v prahu
- 1 žlica italijanskih začimb
- sol
- Sveže mleti črni poper
- sveže nariban parmezan… več tukaj.
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 200°C. Piščanca temeljito očistite, osušite s papirnatimi brisačami in položite v pekač. Notranjost piščanca natrite s soljo, poprom in zdrobljenim česnom. Zunanjo stran piščanca premažite z oljčnim oljem in enakomerno potresite s soljo, poprom ter zelišči. V trebušno votlino dodajte četrtine limone.
Piščanca pecite v predhodno segreti pečici približno 1 uro in 20 minut, oziroma dokler termometer v najdebelejšem delu stegna ne pokaže 74°C. Med pečenjem piščanca po potrebi premažite z lastnim sokom, da bo koža še bolj hrustljava.
Pečenega piščanca pustite počivati 10 minut preden ga razrežete. Postrezite ga skupaj s hrustljavimi pečenimi krompirčki in po želji dodajte svežo solato za popoln obrok. Dober tek!
Portal24; Foto: Freepik