Pečena cvetača s parmezanom – zdrava in hitra priloga
Predstavljamo vam enostaven in zdrav recept za pripravo cvetače, ki bo navdušil vaše brbončice. Pečena cvetača s parmezanom je odlična izbira za hitro večerjo ali kot okusen prilog k mesnim in ribjim jedem. Priprava je preprosta, končni rezultat pa bo na mizi pritegnil poglede zaradi svoje zlato-rjave barve in hrustljave teksture.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 velika glava cvetače,
- 3 žlice olivnega olja,
- sol in poper po okusu,
- 1/2 čajne žličke česna v prahu,
- 1/2 čajne žličke rdeče paprike,
- 50 g naribanega parmezana,
- svež peteršilj za okras.
Navodila za pripravo:
Predpriprava: Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Cvetačo očistite in razdelite na manjše cvetove.
Začinjanje: V veliki skledi zmešajte cvetove cvetače z olivnim oljem, soljo, poprom, česnom v prahu in rdečo papriko, da se enakomerno premažejo.
Pečenje: Cvetove razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko. Poskrbite, da bodo cvetovi enakomerno razporejeni in ne preveč natrpani. Pecite 25-30 minut, dokler cvetača ne postane zlato-rjava in hrustljava na robovih.
Dodajanje parmezana: Pečeno cvetačo vzemite iz pečice, potresite z naribanim parmezanom in vrnite v pečico za dodatnih 5 minut, da se sir lepo raztopi.
Serviranje in nasveti:
Pečeno cvetačo s parmezanom servirajte toplo, okrašeno s sveže narezanim peteršiljem. Ta jed je izvrstna kot priloga k pečenim ali žar mesom, še posebej dobro pa se ujame s pečenim piščancem ali ribami, kot je losos. Lahko pa jo postrežete tudi kot samostojno lahko večerjo, obogateno s svežo sezonsko solato.
Pečena cvetača ne le da je okusna, ampak je tudi polna hranil, bogata z vitamini C in K ter vlakninami, ki so ključne za dobro prebavo. Z malo domišljije in nekaj preprostimi koraki lahko na svojo jedilno mizo prinesete zdravo in estetsko privlačno jed, ki bo zagotovo navdušila vse, od družinskih članov do gostov na večerji. Ne pozabite, da je cvetača v pečici prav tako odlična izbira za tiste, ki sledijo vegetarijanskim ali keto dietam. Dober tek!
Portal24; Foto: Pexels