Pečena svinjska ribica: Eleganten obrok za posebne priložnosti
Za vse ljubitelje okusne in estetsko dovršene domače kuhinje je tukaj recept za gurmansko jed, ki jo lahko pripravite brez velikih naporov, a z izvrstnim rezultatom. Pečena svinjska ribica, položena na kremast krompirjev pire, obkrožena z zavitki iz zelenega fižola, ovitimi v slanino, in dopolnjena z nežno smetanovo omako. Ta jed ne navdušuje le s svojim videzom, temveč tudi s harmonično kombinacijo okusov. Pripravili smo podrobna navodila, ki vam bodo pomagala doseči popoln okus v domači kuhinji.
Sestavine, ki jih boste potrebovali za 4 osebe:
Svinjska ribica:
- 600 g svinjske ribice (svinjski file),
- Sol in poper po okusu,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 1 vejica rožmarina,
- 1 strok česna (po želji).
Krompirjev pire:
- 600 g krompirja,
- 60 g masla,
- 120 ml mleka (ali po potrebi),
- sol po okusu.
Zeleni fižol s slanino:
- 200 g svežega zelenega fižola,
- 8 tankih rezin slanine.
Smetanova omaka:
- 100 ml smetane za kuhanje,
- 50 ml jušne osnove (piščančje ali zelenjavne),
- 1 čajna žlička gorčice,
- sol in poper po okusu.
Navodila za pripravo:
Krompir olupite, narežite na manjše kose in ga skuhajte v osoljeni vodi do mehkega. Ko je kuhan, ga odcedite in pretlačite. Dodajte maslo in mleko ter stepajte, dokler ne dobite gladke in kremaste strukture. Po potrebi dodajte še malo mleka za bolj kremasto teksturo. Solite po okusu in pire pokrijte, da ostane topel.
Fižol blanširajte tako, da ga za 3 minute kuhate v vreli vodi, nato pa ga takoj prelijete z ledeno mrzlo vodo, da ohrani živahno zeleno barvo. Ko se fižol osuši, ga po več kosov skupaj ovijte v rezine slanine. Položite zvitke na pekač, obložen s peki papirjem, in pecite v pečici pri 200 °C približno 10–12 minut, dokler slanina ni hrustljava.
Svinjsko ribico začinite s soljo in poprom ter jo na vroči ponvi na hitro popecite z vseh strani, da dobi zlato rjavo skorjico. Dodajte vejico rožmarina in strok česna za aromo, nato ribico prenesite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite še približno 12–15 minut, dokler ni notranja temperatura mesa okoli 63 °C (za srednje pečeno meso). Po peki meso pokrijte s folijo in pustite počivati nekaj minut, preden ga narežete na rezine.
V ponev, kjer ste pekli svinjsko ribico, vlijte smetano in jušno osnovo. Dodajte gorčico, sol in poper, nato zavrite in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.
Na krožnik najprej razporedite krompirjev pire, nanj položite rezine svinjske ribice in okoli dodajte zavitke iz zelenega fižola. Jed prelijte s smetanovo omako in okrasite z vejico svežega rožmarina ali timijana.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/Rita E
Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to trade methods with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.
I want to show appreciation to you just for bailing me out of this particular trouble. After checking throughout the world wide web and obtaining views which are not pleasant, I assumed my entire life was gone. Being alive without the approaches to the difficulties you’ve solved as a result of your good guideline is a serious case, and ones that might have badly damaged my career if I had not encountered your web blog. Your own knowledge and kindness in controlling every aspect was useful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. I can at this time relish my future. Thanks so much for the high quality and effective help. I will not think twice to recommend the sites to any person who needs and wants guide about this subject.