Pečeni ratatouille – slastno in zelenjavno
Pečeni ratatouille je čudovita brezmesna jed, ki izvira iz Provanse v Franciji. Značilna je po svoji barviti paleti sveže zelenjave in bogatem naboru okusov, ki se prepletajo med peko v pečici. Ta enostaven in zdrav recept ne zahteva veliko priprave, zato je idealen za hitro večerjo med tednom ali kot priloga ob posebnih priložnostih.
Kalorična vrednost jedi je približno 120 kalorij na porcijo, kar naredi to jed še posebej privlačno za tiste, ki se držijo načrtov zdrave prehrane ali iščejo lahke možnosti obrokov. Pečeni ratatouille je prav tako bogat z vlakninami, vitamini in minerali, zaradi česar je odlična izbira za uravnotežen obrok.
Navedene količine sestavine zadostujejo za pripravo jedi za 4 osebe, kar je idealno za družinsko večerjo ali kot del večhodnega obroka pri srečanju s prijatelji.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 bučka,
- 1 jajčevec,
- 1 rdeča paprika,
- 1 rumena paprika,
- 2 paradižnika,
- 1 čebula,
- 3 stroki česna,
- oljčno olje,
- sol in poper,
- sveža bazilika,
- 1 žlička suhega timijana.
Postopek priprave:
Zelenjavo operemo. Jajčevec, bučko in paprike narežemo na kocke. Paradižnik in čebulo narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in drobno sesekljamo.
Pečico segrejemo na 190°C. V veliki pekač razporedimo vse narezane sestavine. Dodamo sol, poper, timijan in sveže liste bazilike. Dobro premešamo, da se okusi združijo.
Zelenjavo pokapljamo z oljčnim oljem in še enkrat premešamo, da se olje enakomerno razporedi.
Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut, dokler zelenjava ne postane mehka in rahlo zapečena na robovih.
Pečeni ratatouille ponudimo vroč, okrašen z dodatnimi svežimi listi bazilike.
To jed lahko postrežete kot glavno jed ali kot prilogo. Odlično se poda k pečenemu krompirju ali sveže pečenemu kruhu. Uživajte v bogatih okusih sveže zelenjave! Dober tek!
Portal24; Foto: Freepik;