V kulinaričnem svetu, kjer se prepletajo okusi in zgodbe, Picadillo zasije kot prava zvezda latinskoameriške kuhinje. Ta bogata mesna jed, polna toplih začimb, sladko-kislih not in raznolikih tekstur, je priljubljena od Mehike do Kube in naprej. Njen čar je v preprostosti in prilagodljivosti – vsaka družina ima svojo različico, ki odraža lokalne sestavine in tradicijo.
Picadillo lahko postrežete kot glavno jed z rižem, uporabite kot nadev za tortilje ali empanade ali ga celo kombinirate s krompirjem za še bolj nasiten obrok.
Recept za Picadillo (za 4 osebe)
Sestavine:
- 500 g mlete govedine (ali mešanice govedine in svinjine),
- 1 srednje velika čebula, drobno nasekljana,
- 2 stroka česna, zmleta,
- 1 rdeča paprika, narezana na majhne kocke,
- 2 srednje velika paradižnika, nasekljana (ali 200 g paradižnikove omake),
- 50 g rozin,
- 50 g zelenih oliv, narezanih na kolobarje,
- 1 jalapeño čili (po želji, za pikantnost), drobno nasekljan,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 žlička mlete kumine,
- 1 žlička mletega koriandra,
- 1/2 žličke mletega cimeta,
- 1 žlička sladke paprike,
- 2 žlici jabolčnega kisa,
- 200 ml goveje ali zelenjavne jušne osnove,
- sol in sveže mleti poper po okusu,
- svež koriander ali peteršilj za okras (po želji),
- kuhani riž, tortilje ali krompir za postrežbo.
Navodila za pripravo:
Pred začetkom nasekljajte čebulo, papriko, paradižnik, česen in olive, da bo kuhanje potekalo gladko. Če uporabljate jalapeño, odstranite semena za blažji okus ali jih pustite za večjo ostrino.
V veliki ponvi segrejte olivno olje na srednjem ognju. Dodajte mleto meso in ga med mešanjem pražite, dokler ne porjavi in se razdrobi, približno 5–7 minut. Odvečno maščobo po želji odcedite.
V ponev dodajte čebulo in česen ter pražite 3–4 minute, da čebula postane steklasta. Nato vmešajte papriko in jalapeño (če ga uporabljate) ter kuhajte še 3 minute, da se zmehča.
Vmešajte kumino, koriander, cimet in sladko papriko. Pražite 1 minuto, da začimbe sprostijo aromo. Dodajte nasekljan paradižnik (ali paradižnikovo omako), rozine, olive, jabolčni kis in jušno osnovo. Dobro premešajte.
Zmanjšajte ogenj, pokrijte ponev in pustite, da se jed počasi kuha 15–20 minut, da se okusi povežejo. Občasno premešajte in po potrebi dolijte malo vode, če je zmes pregosta. Na koncu začinite s soljo in poprom po okusu.
Picadillo postrezite vroč z belim rižem, tortiljami ali kuhanim krompirjem. Po vrhu potresite svež koriander ali peteršilj za osvežilen pridih.
Nasveti:
- Za dodatno sladkobo lahko dodate žlico rjavega sladkorja.
- Če nimate rozin, jih lahko nadomestite s suhimi slivami ali brusnicami.
- Jedi lahko dodate kuhan krompir ali fižol za bolj nasiten obrok.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pexels