Piščanec Adobo, tradicionalna filipinska jed

Ste že kdaj poskusili piščanca Adobo, eno izmed najbolj priljubljenih jedi na Filipinih? Ta klasična jed je znana po svoji bogati kombinaciji okusov, ki zadovolji vsakogar, ki išče nekaj posebnega za svojo jedilno mizo. V tem članku vam predstavljamo preprost recept, s katerim boste to tradicionalno filipinsko jed lahko pripravili kar doma.

Kaj je piščanec Adobo?

Piščanec Adobo je klasična filipinska jed, ki temelji na mariniranju in počasnem kuhanju mesa v mešanici kisa, sojine omake, česna in lovorovih listov. Ima bogat, kiselkasto-sladek okus z rahlo začinjenim pridihom, ki prihaja iz črnega popra. Zaradi svoje enostavne priprave in izjemnega okusa je jed priljubljena tako na Filipinih kot po vsem svetu.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za 4 osebe boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 1 kg piščančjih beder, očiščenih in narezanih na kose,
  • 180 ml belega destiliranega kisa,
  • 60 ml sojine omake,
  • 250 ml  skodelica vode,
  • 8 strokov česna, drobno sesekljanega,
  • 2 lovorova lista,
  • 1 čajna žlička mletega črnega popra,
  • 3 žlice rastlinskega olja.

Postopek priprave:

Mariniranje: V veliki skledi zmešajte kis, sojino omako, vodo, česen, lovorove liste in črni poper. Dodajte piščančje kose in jih dobro premešajte v marinadi. Pokrijte in pustite marinirati vsaj eno uro v hladilniku, idealno čez noč za boljše vpijanje okusov.

Kuhanje: V veliki ponvi segrejte rastlinsko olje na srednji temperaturi. Piščančje kose odcedite, pri čemer marinado shranite. Kose mesa prepražite do zlato rjave barve na vseh straneh.

Dušenje: Prepraženemu mesu dodajte preostalo marinado in pustite, da zavre. Nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in počasi dušite približno 30 minut, dokler meso ni popolnoma kuhano in omaka se nekoliko zgosti.

Postrežba: Piščanca Adobo postrezite vročega z belim rižem ali svežim kruhom, da se omaka lepo vpije.

Piščanec Adobo ni le okusna in aromatična jed, ampak je tudi čudovit način, kako poglobiti razumevanje bogate kulinarične tradicije Filipinov. Njegova priprava je preprosta in ne zahteva veliko sestavin, kar ga naredi idealnega za vsakodnevno kuhanje ali posebne priložnosti. Preizkusite ta recept in pustite, da vas njegovi okusi popeljejo na kulinarično potovanje po Filipinih. Dober tek!

Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja