Policijska preiskava na Telekomu in Nova24TV: Politične obtožbe in preiskave poslov

V sredo so kriminalisti izvedli hišne preiskave na Telekomu Slovenije in Nova24TV. Po neuradnih informacijah naj bi preiskovali poslovne povezave Telekoma z Nova24TV, televizijo povezano s stranko SDS, v obdobju, ko je bila na oblasti vlada Janeza Janše, poroča STA.

Telekom Slovenije je potrdil, da so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana, vendar je poudaril, da sami niso predmet preiskave. “Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo,” so izjavili. Dodali so, da je dostop do poslovnih prostorov ponovno mogoč in da delo poteka nemoteno.

Direktor Nova24TV Boris Tomašič je na omrežju X (prej Twitter) sporočil, da je policija vstopila v prostore Nova24TV z nalogom za hišno preiskavo in da so mu zasegli telefon ter prenosni računalnik. Kot razlog za preiskavo je navedel prijavo preiskovalne komisije Državnega zbora, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank… o tem smo poročali tukaj.

Politične reakcije in obtožbe

Predsednica preiskovalne komisije DZ Tamara Vonta je ob preiskavah poudarila, da je nesprejemljivo, da se z javnim denarjem financirajo strankarska glasila, kot je Nova24TV, ki jo je označila za instrument SDS za širjenje propagande. “Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS-a za širjenje lastne propagande,” je izjavila. Dodala je, da s preiskavami ni bila seznanjena in da jih je izvedela od novinarjev. “O preiskavah ne vem nič, bilo bi hudo narobe, če bi kaj vedela o tem. Pustimo tistim, ki so pristojni, da naredijo svoje delo,” je še poudarila.

Vonta je spomnila na vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ, ki je med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, vključno z NovaTV24.si in Nova hiša, delujejo kot obvodni računi stranke SDS. “Komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznani pristojnim organom. Tako se je delalo v preteklosti in tudi zdaj,” je poudarila.

Nekdanja predsednica preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek je zavrnila obtožbe predsednika SDS Janeza Janše, da so hišne preiskave časovno sovpadale z evropskimi volitvami. “Politične koleracije, kot jo vidijo v stranki SDS, sama ne vidim na tak način,” je dejala. Šetinc Pašek je poudarila, da čas za preiskave v očeh Janše nikoli ne bi bil pravi: “Kadar koli bi se izvedle te preiskave, hišne ali kakršne koli, bi bilo politično napačno oz. bi bil čas napačen.”

Preiskave in obtožbe zlorabe položaja

Portal Necenzurirano je poročal, da policija preiskuje posle iz obdobja zadnje Janševe vlade, ko sta Telekom vodila Tomaž Seljak in pozneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega. V tem obdobju naj bi Telekom Nova24TV plačeval nesorazmerno visoke zneske za distribucijo programov glede na njihovo gledanost. V letu in pol naj bi Nova24TV prejela skoraj 1,5 milijona evrov.

V okviru varstva osebnih podatkov pojasnjujemo in lahko potrdimo, da policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati.

PU Ljubljana

Portal Nova24TV je poročal, da policijska preiskava ni usmerjena zgolj v njihove prostore, temveč tudi v dom direktorja Tomašiča. Prav tako naj bi potekale preiskave pri nekdanjih članih uprave Telekoma ter drugih osumljenih. Odvetnik Nova24TV Janez Stušek je poudaril, da nihče iz Nova24TV ni med osumljenimi in da so preiskave usmerjene v tretje osebe, ki bi lahko imele relevantne informacije zoper osumljene.

Izvajanje preiskav in politični odzivi

Policija je pojasnila, da izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva. “Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati,” so pojasnili.

Medtem je Mojca Šetinc Pašek izpostavila, da je bolj kot vprašanje časovne povezave med preiskavami in evropskimi volitvami pomembno vprašanje, kdo bo politično kapitaliziral današnje hišne preiskave. “ot vidim že od zgodnjega jutra, so na družbenih omrežjih najbolj dejavni predstavniki stranke SDS, njihov prvak, ki samega sebe v tej zgodbi predstavlja kot žrtev. Glede na zbrano dokumentacijo v preiskovalni komisiji pa vam še enkrat z gotovostjo trdim, da vsaj pri obeh izrečenih temah, se pravi tako pri pogodbi Telekoma kot pri madžarskem financiranju, stranka SDS in njen prvak nista žrtev,” je dejala. Po njenih besedah dokumentacija preiskovalne komisije kaže, da stranka SDS in njen prvak nista žrtvi.

Nova24TV poroča, da preiskave potekajo tudi na sedežu Telekoma in pri nekdanjih članih uprave ter drugih osumljenih, med katerimi so Tomaž Seljak, Vida Žurga, Matjaž Beričič, Špela Fortin, Tomaž Jontes, Blaž Rant, Samo Ošina, Peter Jeglič, Dalibor Kosmina, Tomaž Taškar in Anita Knežević Kregar. Omenjeni so osumljeni kaznivih dejanj zlorabe položaja in pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Policija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja