Pomanjkanje vitamina D lahko poveča tveganje za srčni infarkt

Pomanjkanje vitamina D lahko pomembno vpliva na tveganje za srčni infarkt. Vitamin D, ki je ključnega pomena za zdravje kosti, živčnega sistema, mišično-skeletnega sistema in imunskega sistema, se je izkazal za ključnega pri ohranjanju srčnega zdravja, navajajo raziskovalci klinike Cleevland.

Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči resne težave s kostmi in mišicami, saj vpliva na absorpcijo kalcija in fosforja v črevesju, kar vodi v nizke ravni kalcija v krvi. To lahko ima številne neprijetne posledice, med njimi mišično oslabelost, krče, utrujenost in celo depresijo. Poleg tega obstaja jasna povezava med pomanjkanjem vitamina D in povečanim tveganjem za srčni infarkt, kar so potrdile številne znanstvene študije.

Najbolj dovzetne skupine za pomanjkanje vitamina D vključujejo dojenčke, otroke, in odrasle nad 60 let starosti. Poleg tega je pomanjkanje vitamina D pogosteje prisotno pri ljudeh s povečano vsebnostjo melanina v koži, kar lahko omejuje proizvodnjo vitamina D pri izpostavljanju soncu.

Za ohranjanje zdravja kosti in preprečevanje srčnih težav zdravniki svetujejo več pristopov za pridobivanje vitamina D. To vključuje redno izpostavljanje soncu, uživanje hrane, bogate z vitaminom D, kot so losos, tunina, jajca in mlečni izdelki, ter po potrebi jemanje prehranskih dopolnil. Kljub razpoložljivosti različnih virov vitamina D, ostaja pomanjkanje tega pomembnega vitamina razširjen problem po vsem svetu, kar poudarja potrebo po ozaveščanju in izobraževanju o pomenu njegovega zadostnega vnosa za ohranjanje zdravja.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja