Pomarančni sok: Zdrav začetek dneva ali sladka past?

Pomarančni sok je pogosto opevan kot ena izmed najljubših izbir za zdrav začetek dneva. Najpogosteje ga kupimo v trgovinah, vendar se lahko tudi odločimo za pripravo domače različice, če si zaželimo svežega okusa. A vprašanje, ki se postavlja je: kako zdrav je pravzaprav pomarančni sok in kakšne zdravstvene koristi prinaša?

Dietetičarka Maggie Michalczyk ponuja odgovor. Odgovor je temelji na vsebini pomarančnega soka, predvsem pa na informacijah in seznamu sestavin na embalaži. “Pomarančni sok je lahko del zdrave prehrane, saj vsebuje obilico vitamina C, kalija in drugih ključnih hranil. A ne pozabimo, da lahko nekatere vrste pomarančnega soka vsebujejo dodane sladkorje in manj hranil v primerjavi s sveže stisnjenimi ali 100-odstotnimi naravnimi sokovi.”

Količina sladkorja

Michalczyk poudarja, kako pomembno je spremljati količino sladkorja in drugih sestavin v pijačah, ki jih uživamo. “Pomarančni sok lahko dopolni uravnoteženo prehrano, vendar ne smemo zanemariti razlik med različnimi vrstami,” je dodala, s čimer se strinja tudi dietetičarka Erica Ingraham.

Pomarančni sok se lahko pohvali s številnimi zdravstvenimi prednostmi. Pomarančni sok je bogat vir vitamina C, ki ugodno vpliva na imunski sistem. Vitamin C sodeluje pri rasti in obnovi tkiva, kar lahko pomaga pri okrevanju po boleznih in poškodbah. Pomarančni sok, obogaten z vitaminom D, še dodatno podpira imunski sistem, saj pomaga imunskim celicam pri obrambi pred bakterijami in virusi.

Dolgoročno redno uživanje pomarančnega soka lahko prispeva k zdravju kože, delovanju srca ter povečanju imunosti zaradi hranilnih snovi in antioksidantov.

Kljub temu pa dietetiki opozarjajo, da se moramo izogibati pretiranemu uživanju sokov, saj lahko tudi naravni sladkor, ki ga vsebuje sadje, v prevelikih količinah negativno vpliva na naše telo. Priporočajo, da si kozarec pomarančnega soka privoščimo ob zajtrku, ki vključuje beljakovine in nenasičene maščobe, za zdrav in uravnotežen začetek dneva.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja