Posladek iz Amerike: Slastna nemška palačinka

V svetu kulinarike se pogosto zgodi, da najbolj priljubljene jedi niso izvirale iz dežel, po katerih so poimenovali. Eden takšnih primerov je nemška palačinka, ki kljub svojemu imenu ne izhaja iz Evrope, ampak iz nemško-ameriške skupnosti v ZDA, znane kot Pennsylvania Dutch. Ta kulinarični presežek, ki ga je popularizirala kuharica Nigella Lawson, predstavlja idealno rešitev za sladkanje večjega števila ljudi.

Nemška palačinka, včasih zmotno imenovana nizozemska, je skozi čas doživela svojo evolucijo. Od prvotnega recepta, ki je vključeval osnovne sestavine kot so testo za palačinke, maslo, sladkor in limona, se je preobrazila v današnjo različico, ki pogosto vključuje jabolčne rezine in cimet. Ljubitelji slanega pa bodo cenili kombinacijo slanine z javorjevim sirupom. Navedene količine sestavine zadoščajo za dve porciji.

Za pripravo te priljubljene poslastice boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 55 g masla,
  • 1 veliko sladko jabolko, olupljeno in na tanke rezine narezano,
  • 120 ml mleka,
  • 65 g moke,
  • 4 velika jajca,
  • 3 žlice sladkorja,
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta,
  • 1/4 čajne žličke soli,
  • sladkor v prahu za posip.

Postopek priprave:

Postopek priprave je preprost in ne zahteva veliko časa. Začne se s segrevanjem pečice na 200 °C in praženjem jabolk v ponvi, da se nekoliko zmehčajo. Nato se preostale sestavine zmešajo do gladkega in prelijejo čez jabolka. Pekač se za približno 15 minut postavi v pečico, dokler se palačinka ne napihne in dobi zlato barvo. Končni dotik je posip s sladkorjem v prahu.

Nemška palačinka je dokaz, da lahko kulinarične tradicije potujejo in se preoblikujejo, pri čemer ustvarjajo nove variacije, ki obogatijo svetovno kuhinjo. Ta jed ne le da ponuja okusno alternativo klasičnim palačinkam, ampak tudi priča o bogati zgodovini in kulturi, ki stoji za njo.

[Vir: Pun kufer]; Foto: Pixabay (fotografija je simbolna); Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja