Premagovanje napihnjenosti: Katera živila izbrati?

Napihnjenost je težava, s katero se vsaj enkrat v življenju sooči skoraj vsak, za nekatere pa predstavlja pogost in neprijeten pojav. Gastroenterolog Joseph Salhab je za vse, ki se pogosto srečujejo s to težavo, izpostavil seznam živil, ki lahko pomagajo zmanjšati nelagodje. Med priporočenimi živili so avokado, kruh iz kislega testa, ananas, kivi, papaja in ingver, ki ne le da ne povzročajo napihnjenosti, ampak vsebujejo tudi prebavne encime, ki lahko izboljšajo prebavo.

Avokado: Zaveznik proti napihnjenosti

Avokado je izpostavljen kot odlična izbira, saj vsebuje prebavne encime, ki pomagajo pri razgradnji maščob. Salhab opozarja, da ljudje s sindromom razdražljivega črevesja, ki ne prenašajo naravnih sladkornih alkoholov, ne bi smeli zaužiti več kot osmino avokada.

Kruh iz kislega testa za zdravo črevesje

Za tiste, ki si ne morejo predstavljati jutra brez kruha, zato se priporoča kruh iz kislega testa. Ta kruh vsebuje probiotike in ima manjše količine glutena in fruktanov, kar lahko pomaga zmanjšati nastajanje plinov in izboljšati zdravje črevesja.

Sadje brez strahu pred napihnjenostjo

Ananas, kivi in papaja so na seznamu priporočenega sadja, ki ne povzroča napihnjenosti. Ananas je bogat z bromelainom, encimom, ki pomaga pri prebavi beljakovin. Kivi in papaja prav tako vsebujejo prebavne encime, ki podpirajo zdravje prebavnega sistema in omogočajo lahkoten začetek dneva.

Ingverjev čaj za jutranje razvajanje

Kot zadnjo možnost se priporoča ingverjev čaj, ki ga lahko sladkate z medom. Tako ingver kot med vsebujeta prebavne encime, ki pomagajo pri razgradnji škroba in lahko prispevajo k boljšemu počutju.

[Vir: Express]; Portal24; Foto:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja