Premier Golob je napovedal največjo redno uskladitev pokojnin v letu 2024

Predsednik vlade Robert Golob je na seji Državnega zbora poudaril zavezo vlade do upokojencev ter izpostavil nedavno sprejeto pokojninsko novelo kot dokaz te zaveze. Nova zakonodaja prinaša več sprememb, vključno s uvedbo zagotovljene vdovske pokojnine. Premier Golob je tudi napovedal največjo redno uskladitev pokojnin v letu 2024.

Golob je na seji izjavil, da vlada ni pozabila na upokojence in je kot dokaz navedel pokojninsko novelo, ki je bila nedavno sprejeta. Ta novela je usmerjena v izboljšanje položaja najšibkejših skupin upokojencev, vključno z delovnimi invalidi in vdovami ter vdovci. Ena od ključnih novosti, ki jo prinaša novela, je uvedba zagotovljene vdovske pokojnine, namenjene tistim, ki imajo pravico do vdovske pokojnine in so hkrati upravičeni do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Ta zagotovljena vdovska pokojnina bo znašala 700 evrov, kar po besedah premierja konkretno pomaga tej skupini, ki ji manjši odstotek dviga ne bi veliko pomagal.

Poleg tega se novelo pohvali tudi z drugo spremembo, ki izboljšuje položaj delovnih invalidov. Pred novelo je bil izračun pokojninske osnove za te osebe zelo neugoden, saj so jim upoštevali plačo za krajši delovni čas in že odmerjeno nadomestilo. Z novim zakonom se bo njihova pokojnina izračunavala od plače za polni delovni čas, kar pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Uskladitev pokojnin

Premier Golob je obenem napovedal največjo redno uskladitev pokojnin v letu 2024, ki se bo delno izvedla že januarja s povečanjem za 8,2 odstotka. To je največji dvig pokojnin v zgodovini države. Uskladitev se bo nadaljevala v februarju po sistemskem pokojninskem zakonu, kjer bo izveden poračun za januar.

Golob se zaveda, da pokojninski sistem potrebuje celovito reformo, ki je trenutno v pripravi. Sodelovanje in razprave bodo potekale tudi na Ekonomsko-socialnem svetu, da se doseže trajnostno rešitev za prihodnje generacije.

V zaključku se je strinjal z mnenjem poslanca Zvonka Černača, da je potrebno bolj uskladiti različne prejemke upokojencev, in napovedal, da bo vlada do konca leta 2024 imela vse potrebne podatke za učinkovite indeksacije v prihodnje, ki bodo bolj skladne med seboj.

Predlog za splošno razpravo o premierjevem odgovoru bo obravnavan na seji DZ v torek.

vir; Foto: Vlada RS X; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja