Premier je sklep o priznanju Palestine uvrstil na četrtkovo sejo vlade

Slovenija se pripravlja na dokončno priznanje Palestine, kar je rezultat intenzivnih diplomatskih prizadevanj zunanje ministrice Tanje Fajon. Ministrica Fajon je v Bruslju opravila več pogovorov o bližnjevzhodnem konfliktu in napovedala, da bo vladi predložila gradivo o nedeljskih pogovorih, ki so jih vodili Norveška in Savdska Arabija, ter današnjega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije.

Zunanja ministrica je poudarila pomembnost odločitve Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki je zahtevalo, da Izrael ustavi vojaške operacije v mestu Rafa na jugu Gaze. “Izraelske oblasti te odločitve ne upoštevajo, humanitarna pomoč pa je še vedno močno ovirana, kar poslabšuje že tako kritične razmere v Gazi,” je dejala Fajon. Dodala je, da bo vladi priporočila, naj postopek priznanja Palestine zaključi ta teden in sklep pošlje v državni zbor.

Premier Robert Golob je potrdil, da bo sklep o priznanju Palestine uvrščen na četrtkovo sejo vlade.

“Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev,” je izjavil Golob in dodal: “Kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN-a smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu.”

Robert Golob

Slovenija je postopek priznanja Palestine sprožila 9. maja. Napovedano je bilo, da bo odločitev poslana v parlament najpozneje do 13. junija. Ministrica Fajon je izrazila upanje, da bo državni zbor odločal čim prej, po njenih neuradnih informacijah že v torek prihodnji teden. Slovenija si prizadeva, da bi se priznanju Palestine pridružile še druge države članice EU. Španija, Irska in Norveška naj bi to storile v torek. “Ne morem reči, da je katera koli druga država napovedala priznanje v prihodnjih dneh,” je dejala Fajon. Ministrica je dodala, da več držav, vključno z Luksemburgom, Malto, Belgijo, Francijo in Dansko, delajo v tej smeri.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja