Preprost bouillabaisse: Pripravite okus sredozemlja kar doma

Ste že kdaj sanjali o okusih francoske obale, brez da bi morali zapustiti svojo kuhinjo? Pripravite se na kulinarično popotovanje s tem preprostim receptom za bouillabaisse, klasično provansalsko ribjo juho. S svojimi bogatimi okusi in enostavno pripravo bo ta jed postala vaša nova najljubša!

Sestavine:

  • 1 kg različnih vrst rib (po želji: oslič, morski list, trska),
  • 500 g školjk (po želji: klapavice, pokrovače),
  • 1 čebula, drobno sesekljana,
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana,
  • 2 paradižnika, narezana na kocke,
  • 1 korenček, narezan na tanke rezine,
  • 1 steblo zelene, narezano na tanke rezine,
  • 1 lovorjev list,
  • 1 vejica timijana,
  • ščepec žafrana,
  • 200 ml belega vina
  • 1 liter ribje juhe,
  • sol in poper po okusu,
  • svež peteršilj za okras,
  • olivno olje.

Priprava:

  1. Priprava sestavin: Najprej očistite in narežite vse sestavine. Ribe narežite na večje kose, školjke očistite in preverite, da so vse sveže in nepoškodovane.
  2. Kuhanje zelenjave: V veliki posodi segrejte nekaj žlic olivnega olja. Dodajte sesekljano čebulo, česen, korenček in zeleno. Počasi pražite približno 5 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
  3. Dodajanje paradižnika: Dodajte narezane paradižnike in kuhajte še nekaj minut, da se paradižnik zmehča in sprosti svoje sokove.
  4. Zalivanje z vinom: V posodo prilijte belo vino in pustite, da zavre. Kuhajte približno 5 minut, da alkohol izhlapi in ostane le bogat okus vina.
  5. Dodajanje ribje juhe in začimb: V posodo prilijte ribjo juho, dodajte lovorjev list, vejico timijana in ščepec žafrana. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti približno 10 minut.
  6. Kuhanje rib in školjk: Dodajte ribe in školjke v juho. Pokrijte posodo in kuhajte približno 10-15 minut, dokler se ribe ne skuhajo in se školjke odprejo. Po okusu dodajte sol in poper.
  7. Postrežba: Postrezite vročo bouillabaisse v globokih krožnikih, okrašeno s svežim sesekljanim peteršiljem. Postrezite s svežim kruhom, da boste lahko pomakali v bogato juho.

Nasvet:

Bouillabaisse je najboljša, ko so sestavine sveže. Poskusite uporabiti različne vrste rib in školjk, da ustvarite bogat in raznolik okus.

Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja