Enolončnica z mesom, gobami in zelenjavo
Enolončnica z mesom, gobami in zelenjavo je ena tistih jedi, ki jih lahko pripravimo kadarkoli, ne glede na priložnost. S svojo preprostostjo in bogatimi okusi navdušuje tako domače kuharje kot gurmane. Kombinacija mehko kuhanega mesa, sočnih gob in sveže zelenjave v okusni omaki ustvari pravo gurmansko doživetje. Ta jed je popolna izbira za vsakodnevno kosilo ali večerjo, saj je enostavna za pripravo, a hkrati dovolj razkošna, da navduši vsakega gosta.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g svinjskega mesa (narezano na kose),
- 200 g svežih gob (narezane),
- 2 korenčka (narezana na rezine),
- 1 paprika (narezana na trakove),
- 1 čebula (drobno sesekljana),
- 2 stroka česna (drobno sesekljana),,
- 400 g paradižnikove omake,
- 100 ml rdečega vina (opcijsko),
- 1 lovorjev list,
- 1 čajna žlička paprike v prahu,
- sol in poper po okusu,
- 2 žlici olja,
- 500 ml goveje jušne osnove.
Navodila za pripravo:
V večji posodi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte koščke mesa in jih na hitro popecite, dokler ne postanejo zlato rjavi z vseh strani. Ko je meso popečeno, ga odstranite iz posode in začasno shranite na krožnik.
V isti posodi, kjer ste pekli meso, dodajte sesekljano čebulo in česen. Pražite jih nekaj minut, dokler ne postaneta mehka in dišeča. Nato dodajte narezane korenje, papriko in gobe ter jih pražite še dodatnih 5 minut.
V posodo vrnite popečeno meso. Dodajte paradižnikovo omako, rdeče vino, lovorjev list in papriko v prahu. Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo. Zalijte z govejo jušno osnovo in začinite s soljo ter poprom po okusu.
Zmanjšajte temperaturo in pustite jed kuhati pokrito na nizkem ognju približno 1 do 1,5 ure, oziroma dokler meso ni popolnoma mehko in se okusi lepo povežejo. Občasno premešajte, po potrebi dodajte še nekaj tekočine.
Ko je jed kuhana, jo postrezite vročo z domačim kruhom ali pire krompirjem, ki bo odlično vpijal okusno omako.
Nasvet:
Ta jed je odlična tudi naslednji dan, saj se okusi še bolje prepojijo, ko počiva čez noč. Lahko jo pripravite vnaprej in pogrejete, ko je čas za kosilo ali večerjo.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/Zizitop101