Jabolka sodijo med najbolj razširjeno in priljubljeno sadje na svetu. Letno jih po podatkih kmetijskih organizacij pridelajo skoraj 100 milijonov ton, njihove prednosti pa so že dolgo povezane z zdravim življenjskim slogom. Poleg različnih barv, okusov in tekstur, jabolka slovijo po visoki vsebnosti bioaktivnih snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje.

Pregovor »jabolko na dan odžene zdravnika stran« ima svoje korenine v valižanskem reku iz 19. stoletja: »Pojej jabolko pred spanjem in obdržal boš zdravnikovo plačo.« Danes številne znanstvene raziskave potrjujejo, da redno uživanje jabolk lahko pomembno prispeva k ohranjanju zdravja.

Jabolka so bogata s fitokemikalijami, predvsem flavanoli, ki jih raziskave povezujejo z ohranjanjem zdrave telesne mase in zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni, poroča britanski BBC. Med ključnimi polifenoli v jabolkih sta antocianin, ki daje rdečo barvo in ugodno vpliva na srce, ter floridzin, spojina, ki pripomore k uravnavanju ravni glukoze v krvi.

Pomembno hranilo v jabolkih je tudi pektin – vrsta prehranske vlaknine, ki pomaga zniževati raven LDL (t. i. slabega) holesterola in upočasnjuje absorpcijo sladkorjev ter maščob, kar stabilizira krvni sladkor.

Zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni

Pregled petih študij iz leta 2017 je pokazal, da lahko redno uživanje jabolk zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za približno 18 odstotkov. Nadaljnji pregled iz leta 2022, ki je analiziral rezultate 18 različnih raziskav, je pokazal, da uživanje jabolk ali jabolčnih izdelkov, kot je jabolčni sok, vodi k znižanju holesterola – še posebej, če se prehranska navada ohranja dlje časa.

Znanstveniki opozarjajo tudi, da lahko uravnotežena prehrana, ki vključuje sadje, kot so jabolka, zmanjša tveganje za pojav nekaterih vrst raka za do 40 odstotkov, prav zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in protivnetnih spojin.

Čeprav so jabolka bogata z zdravju koristnimi snovmi, znanstveniki opozarjajo, da ne gre zanemariti drugih vrst sadja in zelenjave. Profesorica Janet Colson z univerze Middle Tennessee v ZDA pojasnjuje, da jabolka sicer ne vsebujejo veliko vitamina C, železa ali kalcija, vendar imajo vrsto drugih spojin, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Po navedbah Flavie Guzzo z Univerze v Veroni jabolka vsebujejo polifenole, ki so skupni številnim rastlinskim živilom, in prispevajo k visoki antioksidativni vrednosti tega sadeža. Nekateri raziskovalci celo ocenjujejo, da imajo jabolka med vsem sadjem eno najvišjih stopenj antioksidativne moči.

Polifenoli v jabolkih delujejo kot antioksidanti, ki v telesu pomagajo vzdrževati ravnovesje med prostimi radikali – reaktivnimi molekulami kisika, ki lahko poškodujejo celice – in zaščitnimi mehanizmi. Prevelika prisotnost prostih radikalov je povezana z dolgotrajnim vnetjem, kar lahko vodi do razvoja kroničnih bolezni, kot sta rak in bolezni srca in ožilja.

Čeprav jabolka sama po sebi niso »superživilo«, ki bi nadomestilo uravnoteženo prehrano, številne študije potrjujejo, da imajo pomembno mesto v vsakodnevni prehrani. Redno uživanje jabolk lahko tako postane preprost, a učinkovit korak k boljšemu zdravju.

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay