Srednješolski izobraževalni center Radovljica je gostil kuharski dogodek, ki je združil šolske kuharje in najboljše slovenske chefe. Delavnica je bila namenjena izmenjavi znanj, pripravi in okušanju novih jedi ter iskanju konkretnih rešitev za večjo uporabo lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v javnih zavodih.
Udeleženci so kuhali skupaj z Urošem Štefelinom (Hiša Linhart), Primožem Pintarjem (Gostišče Tolc), Mojco Trnovec (Gostilna Mihovec) ter drugimi priznanimi strokovnjaki. Osrednje vprašanje dogodka je bilo, kako lahko javni zavodi z obstoječimi sredstvi in znanjem pripravijo okusne, zdrave in trajnostne obroke za otroke.
Dogodek je potekal v dveh delih. Prvi del je bil namenjen strokovnim predavanjem in razpravam o zdravstvenih, prehranskih in družbenih vidikih trajnostne prehrane otrok. Poseben poudarek je bil namenjen vlogi kuharskega osebja pri uvajanju sprememb ter sistemskim rešitvam za izboljšanje pogojev organizirane prehrane v šolah in vrtcih.
Drugi del je bil praktično obarvan. Udeleženci so sodelovali v delavnicah, kjer so strokovnjaki prikazali pripravo jedi iz lokalnih, sezonskih in ekoloških sestavin. Skupaj so iskali načine, kako otrokom približati takšne jedi in jih vključiti v vsakodnevne jedilnike šolskih kuhinj.
Trajnostni obroki kot strateški interes države
Predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Ana Frelih Larsen je poudarila pomen sodelovanja med javnimi zavodi in vrhunskimi chefi. „Strateški interes države je, da imajo otroci v vrtcih in šolah zagotovljen dostop do zdravih in trajnostnih obrokov iz lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v skladu s prehranskimi smernicami. S tem prispevamo h krepitvi zdravih prehranjevalnih navad, ki so ena ključnih popotnic za zdravo življenje,“ je dejala.
Dodala je še: „Z razvojem kulture prehranjevanja v javnih zavodih in povezovanjem z lokalnimi kmetijami spodbujamo tudi njihov odnos do hrane in kmetijstva. Poleg tega pa prehrana v javnih zavodih predstavlja tudi pomemben in stabilen trg za odjem slovenskih živil in s tem prispeva k ohranjanju kmetij. Za doseganje vseh teh ciljev so kuharsko osebje in organizatorji prehrane osrednjega pomena.“
Javne kuhinje kot gonilo sprememb
Slovenija se z 11-odstotnim deležem ekoloških zemljišč uvršča nad povprečje Evropske unije. Na ministrstvu so poudarili, da je za povečanje deleža ekoloških površin ključno večje povpraševanje po ekoloških živilih. Pri tem imajo javni zavodi pomembno vlogo.
Uredba o zelenem javnem naročanju določa cilje – 15-odstotni delež ekoloških živil in 20-odstotni delež živil iz shem kakovosti. Nekateri zavodi te cilje že dosegajo z motiviranim osebjem, podporo vodstva in dobrimi praksami, vendar je pripravljenost širše javne mreže še omejena.
Namen delavnice v Radovljici je bil zato povečati pripravljenost in zmogljivosti javnih zavodov za vključevanje več lokalnih, sezonskih in ekoloških živil v prehranske načrte.
Na ministrstvu so pojasnili, da izkušnje iz Avstrije, Nemčije in Danske kažejo, kako pomembna je praktična podpora kuharskemu osebju pri prehodu na trajnostno prehrano. Svetovanje in sodelovanje s chefi sta se izkazala kot učinkovita ukrepa za izboljšanje kakovosti obrokov in povečanje sprejemanja zdravih jedi med mladimi.
Foto: Freepik/fotografija je simbolna
