Raziskava: Tradicionalni ITM za starejše morda ni ustrezen

Indeks telesne mase (ITM), že dolgo velja za enega ključnih meril za oceno telesne maščobe. Vendar pa se v kontekstu starejših odraslih pojavljajo pomembna vprašanja o natančnosti in ustrezni uporabi tega kazalca. V nadaljevanju bomo raziskali širši spekter vprašanj, povezanih z ITM za starejše, in spoznali, kako lahko ta meritev vpliva na njihovo zdravje in kakovost življenja.

Kaj zdrav ITM pomeni za starejše?

Po tradicionalnih merilih, kot jih predstavlja Nacionalna knjižnica medicine, velja za normalen ITM za starejše vrednosti med 31–32 za ženske in 27–28 kg/m2 za moške. Kljub temu pa se pojavljajo dvomi o natančnosti teh številk. Raziskave, kot je tista, ki so jo izvedli pri Inštitutu za zdravje Rutgers, nakazujejo, da so osnovni podatki ITM pogosto pridobljeni iz omejenih vzorcev in premalo raznolikih populacij, kar lahko izkrivlja rezultate.

Omejitve in razmisleki: Ali je ITM za starejše natančen?

Ena ključnih omejitev tradicionalnega pristopa k uporabi ITM za starejše je ta, da ta metrika lahko podcenjuje telesno maščobo pri ljudeh z manj mišične mase. To še posebej velja za starejše odrasle, katerih telesa doživljajo naravne spremembe, povezane s starostjo. Zato lahko višji ITM pri starejših dejansko kaže na večje zaloge energije in boljše prehranske pogoje, namesto na debelost.

Prednosti višjega ITM pri starejših

Nedavne raziskave kažejo na številne pozitivne vidike višjega ITM pri starejših. Med njimi so zmanjšana stopnja umrljivosti, izboljšano socialno in čustveno zdravje ter povečana neodvisnost. Poudarja se tudi povezava med višjim ITM in boljšo kognicijo ter vsakodnevnim delovanjem. Te ugotovitve pomembno prispevajo k razumevanju, kako različni dejavniki vplivajo na zdravje in dobro počutje starejših odraslih.

Nevarnosti nizkega ITM pri starejših: Osteoporoza, anemija in več

Vendar pa nižji ITM pri starejših prinaša svoje tveganje. Povezan je s premajhno telesno težo, kar lahko poveča verjetnost težav, kot so osteoporoza in anemija. Poleg tega lahko nizki ITM otežuje okrevanje po boleznih in zmanjšuje splošno kakovost življenja.

Čeprav je ITM pomemben dejavnik pri oceni zdravja starejših, je ključno upoštevati tudi druge dejavnike, kot so kostna masa, mišična moč, življenjski slog in družinska zgodovina. Le z integriranim pristopom lahko pridobimo celovito sliko zdravja in dobrobiti starejših odraslih. Zato je priporočljivo, da se o vprašanjih, povezanih z ITM, posvetujete s strokovnjakom, ki lahko upošteva vse relevantne dejavnike in prispeva k ustrezni oceni stanja.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja