Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu rahlo navzdol

V maju se je gospodarska klima v Sloveniji rahlo poslabšala, kar je razvidno iz najnovejših podatkov Statističnega Urada Republike Slovenije (SURS). Kazalnik gospodarske klime se je na mesečni ravni znižal za 0,3 odstotne točke. Kljub temu pa dolgoročni trend kaže na pozitivne spremembe, saj je kazalnik v primerjavi z lanskim majem višji za 0,8 odstotne točke.

Na mesečni ravni se je gospodarska klima poslabšala za 0,3 odstotne točke, na letni pa za 0,8 odstotne točke izboljšala. Vrednost kazalnika gospodarske klime je maja znašala –2,3 odstotne točke, kar je za 0,3 odstotne točke nižje kot aprila, ko je znašala −2,0 odstotne točke, navaja SURS.

Mesečni upad je bil predvsem posledica poslabšanja kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Kljub temu sta kazalnika zaupanja v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih prispevala pozitivno (vsak za 0,1 odstotne točke), medtem ko kazalnik zaupanja potrošnikov ni imel vpliva na skupno vrednost.

V primerjavi z lanskim majem je bila vrednost kazalnika gospodarske klime višja za 0,8 odstotne točke.

K tej rasti so največ prispevale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 0,8 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Na drugi strani sta upada zaupanja v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke) negativno vplivala na skupno rast, je podatke nanizal SURS.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja