Reiki: Alternativna terapija za zmanjšanje stresa in tesnobe

Reiki, tehnika duhovnega zdravljenja, pridobiva vedno večjo priljubljenost zaradi svojih potencialnih koristi za čustveno, duhovno in fizično zdravje. Reiki uporablja gibe rok za vodenje energije skozi telo in je pogosto uporabljen kot dopolnilna terapija poleg konvencionalne medicine. Čeprav kakovostne raziskave ne potrjujejo, da lahko Reiki zdravi ali pozdravi zdravstvene težave, raziskave kažejo, da lahko Reiki seanse izboljšajo sprostitev, kar lahko pomaga zmanjšati bolečino, stres in tesnobo.

Kaj je Reiki?

Reiki izvira iz Japonske in se izvaja že tisočletja. Kot ga poznamo danes, je postal priljubljen v začetku leta 1900, ko je Mikao Usui ustvaril tehniko, imenovano Usuijev sistem naravnega zdravljenja. Ta oblika reikija je postala prevladujoč stil, ki se izvaja po vsem svetu. Reiki pomeni “duhovno vodena energija življenjske sile” in izhaja iz japonskih besed rei – “univerzalno življenje” – in ki – “energija”. Temeljno prepričanje Reikija je, da ima vsako živo bitje energijo življenjske sile, ki jo je mogoče voditi skozi telo za spodbujanje zdravljenja. Reiki je zakoreninjen v duhovnih praksah iz Shingon in Tendai budizma, vendar ni vera ali verska praksa, zato so lahko reiki praktikanti in stranke del katere koli vere.

Kako deluje Reiki?

Reikisti verjamejo, da lahko z reikijem premikajo zdravo energijo po telesu in tako spodbujajo fizično, duhovno in čustveno zdravljenje. Reikist pomaga premikati to energijo z rahlim dotikom ali lebdenjem rok nad telesom. Čeprav raziskave niso odkrile natančnega načina delovanja te energije – oziroma, če sploh obstaja – nekatere raziskave kažejo, da lahko reiki aktivira vaš parasimpatični živčni sistem, da upočasni srčni utrip in zniža krvni tlak ter tako spodbudi sprostitev. Reiki je lahko tudi placebo učinek, kar pomeni, da zdravljenje ne naredi ničesar, vendar mislite, da deluje, kar lahko izboljša vaše čustveno in včasih celo fizično zdravje. Vendar pa so študije pokazale, da je reiki pogosto boljši od zdravljenja s placebom.

Kako poteka reiki seansa?

Reiki seja običajno traja 45–90 minut. Pred in po seji je priporočljivo piti vodo za ohranjanje hidracije. Med sejo boste običajno ležali na masažni mizi popolnoma oblečeni, nekatere seje pa se lahko izvajajo tudi sede ali stoje. Reikist nato nežno premika svoje roke, da pomaga energiji življenjske sile teči skozi vaše telo, pri čemer se osredotoča na področja, kot so glava, trup, roke in noge, ali na področja, ki so povezana s sedmimi glavnimi energetskimi središči telesa, znanimi kot čakre. Če je nekdo poškodovan ali bolan, bo praktik Reikija običajno dvignil roke nad poškodbo ali vir bolezni. Reikist se bo pogosto osredotočil na različna področja za 1-5 minut, dokler ne začuti, da je energija izginila. Oseba, ki prejema reiki, lahko med sejo čuti vročino, hladnost, mravljinčenje ali nič.

Za kaj je dobra reiki seansa?

Zdi se, da reiki pomaga ljudem pri sprostitvi, kar lahko pomaga zmanjšati stres in zaznavanje bolečine. Vendar pa ni dovolj kakovostnih dokazov, ki bi dokazovali, da je Reiki učinkovit pri zdravljenju katerega koli zdravstvenega stanja. Študije pogosto vključujejo majhne vzorce in samoporočanje. Prav tako ni nobenega konkretnega dokaza o pretoku energije, ki je temelj Reikija, ali dokazanega mehanizma o tem, kako natančno Reiki vpliva na telo, da bi zmanjšal stres ali bolečino. Kljub temu se reiki pogosto uporablja v bolnišnicah in drugih zdravstvenih okoljih, da bi ljudem pomagal pri soočanju s stresom in bolečino.

Reiki je dopolnilno zdravljenje, ki se uporablja s standardnimi medicinskimi zdravljenji za pomoč pri obvladovanju bolečine in zmanjšanju stresa. Nikoli se ne sme uporabljati kot nadomestilo za zdravila ali tradicionalna zdravljenja.

Reiki za lajšanje bolečin

Raziskave so pokazale, da lahko seje reikija ljudem pomagajo pri obvladovanju bolečin in operacij, povezanih z rakom. Majhna študija bolnikov z operacijo zamenjave kolena je pokazala, da zdravljenje z reikijem pomaga zmanjšati bolečino, krvni tlak in tesnobo bolj kot tisti, ki so prejemali placebo. Program akademskega centra za raka je tudi ugotovil, da je skoraj 82 odstotkov ljudi, ki so imeli Reiki seje, občutilo manj stiske, tesnobe, depresije, bolečine in utrujenosti. Vendar so bili to le kratkoročni učinki. Raziskovalci so tudi ugotovili, da potrebujemo večje velikosti vzorcev in standardizirane protokole zdravljenja, da dokažemo, da je reiki koristen za lajšanje bolečin.

Reiki za stres in čustveno zdravje

Raziskave o tem, ali lahko reiki pomaga ljudem z anksioznostjo ali depresijo, so mešane. Študije so pokazale, da praksa pomaga izboljšati sprostitev in obvladovanje stresa, kar bi lahko pomagalo ljudem s temi motnjami razpoloženja. Majhna študija žensk z rakom je poročala, da so seanse reikija pomagale izboljšati kakovost življenja, saj so pomagale pri spanju, spodbujale občutek umirjenosti in lajšale depresijo. Nekateri udeleženci so poročali tudi o olajšanju bolečin med reiki seansami. Pregled raziskav je pokazal, da je reiki ljudem pomagal pri sprostitvi in obvladovanju simptomov tesnobe. Vendar pa je drugi pregled zaključil, da ni dovolj dokazov, da lahko Reiki pomaga ljudem, starim 16 let ali več, izboljšati simptome anksioznosti in depresije. Druga študija je pokazala, da je reiki pomagal zmanjšati raven stresa in krvni tlak pri negovalcih ljudi z rakom. Čeprav so te študije obetavne, je potrebnih več raziskav, da bi dokazali, da reiki bistveno izboljša stres in čustveno zdravje.

Prav tako je pomembno, da se še vedno posvetujete z zdravnikom za duševno zdravje za pomoč pri zdravljenju in obvladovanju depresije, anksioznosti in drugih motenj razpoloženja.

Ali je reiki varen?

Reiki velja za varnega in ni povezan s škodljivimi posledicami. Vendar pa nekateri ljudje poročajo o šibkosti, bolečinah v trebuhu ali glavobolih po seji. Ljudje se lahko po seji počutijo tudi čustveno prizadeti. Kljub temu Reiki ponuja potencialne koristi za izboljšanje čustvenega, duhovnega in fizičnega zdravja ter je lahko vredna dopolnilna terapija za izboljšanje vašega splošnega počutja.

[Vir: Health]; Portal24; Foto:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja