Restavracijski bonton: Primer, ko dame nimajo prednosti
Uveljavljeno pravilo, da imajo dame vedno prednost, ne velja v vseh primerih, še posebej, ko gre za gostinski bonton. Moški najprej vstopi v restavracijo, da bi “raziskal neznano”, torej posnel situacijo in poiskal primerno mizo ter po potrebi poskrbel za rezervacijo. Dame imajo prednost pri izstopu iz restavracije, tisti, ki pridržijo vrata, pa si prislužijo dodaten bonus.
Ko gre za sedežni red, je vloga moškega ta, da sedi ob strani mize, kjer lahko zlahka vidi natakarja in mu nakaže, naj prinese račun.
Z obnašanjem pri jedi pokažeš svoj bonton in spoštovanje
Če vam pri jedi kaj ne ustreza, pokličite natakarja in mu vljudno, a brez odlašanja razložite, v čem je težava. Ne čakajte predolgo, saj boste, če boste pospravili krožnik, težje razložili, da vam jed ni všeč.
Če se odločite piti vino, upoštevajte, da kozarec držite za pecelj, ne za trebuh. Ne le zaradi prstnih odtisov, ampak tudi zato, da se vino po nepotrebne ne segreje.
Če vas količina jedilnega pribora zmede, ne boste zgrešili, če pri vsaki jedi izberete tistega, ki je najbolj oddaljen od krožnika. Nož držimo v desni roki, vilice pa v levi roki, in ko nehamo jesti, pustimo vilice in nož stati vzporedno drug z drugim. To je jasen znak natakarju, da lahko vzame vaš krožnik in jedilni pribor z mize.