Rižota z bučo, hrustljavo panceto in kremnim sirom
Rižota je priljubljena jed, ki vedno navduši s svojo kremno teksturo in bogatim okusom. Tokrat vam predstavljamo posebno različico, ki združuje jesenske okuse buče, hrustljavo panceto in kremni sir. Ta kombinacija sestavin ustvarja harmonično jed, ki je hkrati bogata in nežna, ter vas bo zagotovo navdušila s svojo polnostjo okusa. Ne glede na to, ali pripravljate večerjo za družino ali gostite prijatelje, bo rižota z bučo, panceto in kremnim sirom prava izbira za vse priložnosti.
Sestavine, ki jih boste potrebovali
- 30 ml oljčnega olja,
- 1 čebula, drobno sesekljana,
- 250 g riža Arborio,
- 100 ml belega vina,
- 1 liter zelenjavne osnove,
- ½ čajne žličke soli,
- ¼ čajne žličke mletega popra,
- muškatni orešček,
- 400 g bučnega pireja,
- 100 g kremnega sira,
- 40 g Grana Padana,
- 4 rezine pancete (ali hamburške slanine).
Postopek priprave:
V srednje veliki kozici segrejte olivno olje. Na segreto olje dodajte čebulo in jo na majhnem ognju dušite približno 5 minut, dokler ne postane zlata. Dodajte riž.
Riž pražite približno 2 minuti, da postekleni. Zalijte z vinom in kuhajte toliko časa, da alkohol izhlapi.
Zalijte s 150 ml jušne osnove in med mešanjem dušite toliko časa, da riž vpije osnovo. Ponavljajte, dokler riž ni al dente, približno 15 minut. Dodajte začimbe in premešajte.
Na koncu vmešajte še bučni pire in kremni sir. Kuhajte 2-3 minute, odstavite z ognja in vmešajte parmezan. Pokrijte in odstavite, medtem pripravite panceto.
Segrejte ponev s premazom proti prijemanju in dodajte panceto. Cvrite ga na močnem ognju približno 1 minuto na vsaki strani. Odstranite iz ponve in položite na kuhinjsko krpo, da vpije odvečno maščobo. Panceto narežite na koščke.
Rižoto razporedimo po krožnikih, potresite s panceto in postrezite.
Dober tek!
Bučni pire
900 g buče (najbolje sladke mesnate buče, npr. hokaido)
Postopek priprave
Pečico segrejte na 200 stopinj. Pekač obložite s peki papirjem ali alu folijo.
Bučo po dolgem prerežite na pol. Z žlico poberite semena.
Bučni polovici položite na pekač in jih pecite 35 do 45 minut. Buča mora zlahka razpasti, meso pa mora biti zelo mehko in se zlahka ločiti od kože.
Odstranite lupino in jo zavrzite. Bučno meso narežite na večje kose in dajte v kuhinjski robot. Mešajte dokler ne dobite lepe gladke zmesi.
Portal24; Foto: Portal24 (AI)