Rukola pikantno zelišče, pika na i marsikateri jedi
Rukola, imenovana tudi rakuna, rukvica ali rokula, je zelišče, ki spada v družino križnic. Znanstveno ime za rukolo je Eruca sativa. Gre za rastlino s svežimi, pikantnimi listi, ki se uporabljajo v kulinariki kot del solat, omak, sendvičev in drugih jedi.
Rukola izvira iz Sredozemlja in je priljubljena zelenjava v mnogih delih sveta, vključno s Sredozemljem, Evropo, Severno Ameriko in Azijo. Rukola ima značilen okus, ki je pekoč, pikanten in rahlo grenak, kar ji daje edinstveno aromo.
Rukola je bogata z vitamini in minerali, kot tudi vitamin K, vitamin C, folna kislina, kalcij, kalij in železo. Poleg tega vsebuje tudi antioksidante, ki so koristni za zdravje. Rukola je priljubljena izbira med ljubitelji sveže in okusne zelenjave ter se pogosto uporablja kot sestavina v različnih vrstah jedi, še posebej v solatah.
Kako se rukola obnese na vrtu?
Rukola se na vrtu seje glede na podnebne razmere na območju kjer živite.
Tu so nekateri splošni nasveti o tem, kdaj in kako sejati rukolo na vrtu:
- Spomladanska setev: V zmernih podnebnih območjih se običajno seje spomladi, ko se tla začnejo segrevati, običajno okoli temperature 10-15 °C. To je običajno nekaj med marcem v aprilu, odvisno od vaše lokacije.
- Jesenska setev: V nekaterih podnebnih območjih se rukola seje tudi jeseni, približno 6-8 dni pred prvimi zmrzali. To ji omogoča, da se kalčki vzklikajo pred zimo in rastejo v zgodnji pomladi naslednjega leta. Jesenska setev je dobra izbira, če imate daljšo rastno sezono in želite sveže rukolo tudi pozno v jesen ali zgodaj spomladi.
- Pogoji za setev: Za uspešno setev potrebujete dobro odcedna tla in sončno ali delno senčno lego. Semena se običajno sejejo na globino približno 1 cm, sicer pa v vrsti ali na površini tal, nato pa se rahlo potlačijo, da ostanejo v stiku s tlom. Razmik med rastlinami naj bo približno 10-15 cm, da bodo imeli dovolj prostora za rast in razvoj.
- Skrb za rukolo: Rukola običajno hitro kali in raste, in potrebuje redno zalivanje, da ostane vlažna, vendar ne preveč mokra.
Foto: Unsplash