Segedin golaž [Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen]

Ko se dnevi skrajšajo in na oknih zadiši po jeseni, pride na vrsto tista jed, ki nas že ob misli nanjo spomni na družinske mize in velike lonce na štedilniku – Segedin golaž. Gre za jed, ki se je iz Madžarske prek Avstrije zasidrala tudi v naše kuhinje in že dolgo velja za pravo klasiko domače kulinarike. Njegova skrivnost? Preprosta kombinacija svinjine, kislega zelja in seveda paprike, brez katere golaž ne bi bil golaž.

Medtem ko je navaden golaž bolj mesna zgodba, Segedin dodaja tisto kislo-svežo noto, zaradi katere jed ne postane težka, temveč prijetno uravnotežena. Prav zelje poskrbi, da se okusi lepo prepletejo, hkrati pa jedi doda tudi kanček kmečke rustikalnosti, ki jo imamo tako radi. V marsikateri slovenski kuhinji velja za „nedeljsko klasiko“, pogosto pa se znajde tudi na jedilnikih gostiln, kjer ga postrežejo ob kruhu ali mehkem pire krompirju.

Kaj potrebujemo?

Za približno 6 porcij potrebujemo:

  • 1 kg svinjskega plečeta (ali vratovine), narezanega na kocke,
  • 500 g kislega zelja,
  • 2 večji čebuli,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici mlete sladke paprike,
  • 1 žličko dimljene paprike (po želji),
  • 1 lovorjev list,
  • 1 žličko kumin,
  • 2 žlici paradižnikove mezge,
  • 2 dl kisle smetane,
  • 3 žlice olja ali masti,
  • sol, poper,
  • po želji: malo belega vina.

Postopek priprave:

Najprej na segreti masti počasi pražimo drobnjakasto narezano čebulo, da lepo zarumeni. Dodamo na kocke narezano meso in ga med mešanjem popečemo, da spusti sok. Potem vmešamo papriko, česen in paradižnikovo mezgo, vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z nekaj vode (ali vinom). Dodamo kumino, lovor in dušimo na nizkem ognju vsaj 45 minut.

Ko je meso skoraj mehko, primešamo oprano in odcejeno kislo zelje ter kuhamo še pol ure, da se okusi prepojijo. Tik pred koncem dodamo kislo smetano, ki jedi doda kremastost in nekoliko ublaži kislino.

Najboljši je seveda s kosom domačega kruha, ki pobere vso omako. Odlično pa se poda tudi ob kuhanem krompirju ali celo ob štrukljih.

Kalorična vrednost

Ena porcija (približno 400 g) vsebuje okvirno:

  • Kalorije: 550 kcal
  • Beljakovine: 35 g
  • Maščobe: 38 g
  • Ogljikovi hidrati: 12 g

Segedin golaž torej ni ravno dietna jed, a zato ponudi pravo toplino na krožniku. Je jed, ki nas ob prvem ugrizu odpelje v čas, ko so se ob pečeh zbirale cele družine in ko je bil lonec golaža več kot samo obrok – bil je družabni dogodek.

Če ga boste pripravili danes, ga skuhajte malo več – pravijo namreč, da je naslednji dan še boljši, saj se vsi okusi popolnoma prepojijo.

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen

 Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Morda vas zanima tudi