Kolač [Foto: Vecteezy/fotografija je simbolna]

Med vsemi sladicami, ki jih poznamo, ima sirov oziroma skutni kolač posebno mesto. V njem se prepletata kremasta svežina skute in nežna sladkoba, ki skupaj ustvarita popolno ravnovesje. Nekateri prisegajo na klasično pečeno različico, drugi pa imajo raje osvežujoč ‘cheesecake’ brez peke. A ne glede na izbiro – ko na mizo pride skutni kolač, bo hitro izginil.

Njegova prednost je predvsem v tem, da je sladica lahka, a hkrati nasitna. Skuta vsebuje veliko beljakovin in manj maščob kot klasične kreme, zato je kolač primeren tudi za tiste, ki pazijo na prehrano. Poleg tega se odlično poda k različnim dodatkom: od svežih jagod, malin in borovnic do nežnih čokoladnih prelivov ali karamelne omake. Prav ta vsestranskost ga dela nepogrešljivega na prazničnih mizah in nedeljskih kosilih.

Recept za klasičen skutni kolač

Sestavine za testo:

  • 250 g moke,
  • 100 g masla,
  • 1 jajce,
  • 80 g sladkorja,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • 1 čajna žlička pecilnega praška.

Sestavine za nadev:

  • 500 g skute,
  • 2 jajci,
  • 150 g sladkorja,
  • 200 ml kisle smetane,
  • sok ene limone,
  • 1 žlica koruznega škroba.

Priprava:

Najprej pripravite testo: moko zmešajte s pecilnim praškom, dodajte sladkor, jajce in maslo. Sestavine pregnetite v gladko testo in ga razvaljajte. Položite ga v namaščen pekač, oblikujte dno in rob.

V drugi posodi pripravite nadev: stepite jajci s sladkorjem, dodajte skuto, kislo smetano, limonin sok in koruzni škrob. Vse skupaj dobro premešajte, da nastane gladka krema.

Nadev vlijte na pripravljeno testo in enakomerno poravnajte.

Pecite v pečici na 180 °C približno 45 minut, dokler kolač ni zlato rumen in čvrst.

Ohladite in po želji okrasite s svežim sadjem ali posujte s sladkorjem v prahu.

Variacije, ki jih morate poskusiti

Čeprav je klasičen recept že sam po sebi popoln, se lahko igrate z različnimi dodatki. V nadev lahko primešate rozine, kandirano sadje ali naribano limonino lupinico za bolj osvežujoč okus. Ljubitelji čokolade lahko na dno testa namažejo plast stopljene čokolade, ki se čudovito zlije s skutno kremo.

Kalorična vrednost

Ena porcija (okoli 120 g) skutnega kolača vsebuje približno:

  • kalorije: 280 kcal
  • beljakovine: 9 g
  • maščobe: 13 g
  • ogljikovi hidrati: 32 g

Seveda se hranilna vrednost razlikuje glede na izbrane dodatke – čokolada in smetana bosta jed naredila nekoliko bolj razkošno, sveže sadje pa jo osvežilo in ohranilo lažjo.

Skutni kolač je več kot le sladica. Morda prav zato nikoli ne gre iz mode – vedno znova ga odkrijemo na novo, v različnih preoblekah, a s srcem ostaja enak: preprost, kremast in neverjetno okusen.

Alenka Mirnik

Foto: Vecteezy

Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor