Slab spanec v srednjih letih povezan s tveganjem za demenco

Ljudje, ki se soočajo s težavami pri spanju, bi se lahko kasneje življenju srečali s kognitivnim upadom, je razkrila najnovejša študija, objavljeni v strokovni reviji Neurology. Raziskava je pokazala, da ljudje, ki imajo v svojih 30-ih in 40-ih letih moten spanec, imajo večje tveganje za težave s spominom in mišljenjem desetletje kasneje. “Število dokazov podpira povezavo med kakovostjo spanja in tveganjem za demenco,” so dodali raziskovalci.

V raziskavi, ki je vključevala več kot 500 udeležencev in trajala 11 let, čeprav ni bilo neposredno dokazano, da tisti, ki slabo spijo v svojih 30-ih letih, bodo imeli kognitivne težave, so znanstveniki poudarili obstoj “povezave”, ki se zdi, da temelji bolj na kakovosti spanja kot pa na njegovi dolžini.

“Naše ugotovitve jasno kažejo, da je kakovost in ne količina spanja ključnega pomena za kognitivno zdravje v srednjih letih,” je povedal vodilni avtor raziskave, Yue Leng s kalifornijske univerze v San Franciscu. “Razumevanje te povezave med spanjem in kognicijo v zgodnjih letih življenja je ključno za boljše razumevanje vloge težav s spanjem kot dejavnika tveganja za različne bolezni.”

Pomemben del študije je razkril, da slabo spanje včasih vodi do apneje med spanjem, ki lahko zbudi tiste, ki trpijo za njo, večkrat med nočjo, ne da bi se tega sploh zavedali. Leta 2023 so revija Annals of Internal Medicine objavila rezultate testov, ki so potrdili, da apneja med spanjem pogosto vodi v “prekomerno dnevno zaspanost.”

Raziskave, objavljene v revijah Neurology in Frontiers in Sleep, pa so dodatno podprle povezavo med apnejo med spanjem in verjetnostjo kognitivnega upada v starosti. Poleg tega so druge nedavno objavljene študije pokazale, da lahko neprespane noči povečajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja