Sladko in pametno: Kako temna čokolada vpliva na možgane

Kljub splošnemu prepričanju, da so sladke dobrote škodljive za telo in možgane, je temna čokolada izjema, ki zasluži več pozornosti. Flavanoli, prisotni v kakavu, glavni sestavini čokolade, so znani po svojih antioksidativnih lastnostih in protivnetnih učinkih. To je spodbudilo raziskovalce, da vse bolj preučujejo vpliv teh spojin na zdravje možganov.

Kaj pravijo študije?

Znanstveniki iz medicinskega centra Columbia University so izvedli študijo z zdravimi odraslimi, starimi od 50 do 69 let, in odkrili, da flavanoli v kakavu lahko obrnejo starostno povezano upadanje spomina. Podobno je študija iz leta 2020, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports, pokazala, da lahko posebna kakavova pijača z visoko vsebnostjo flavanolov izboljša kognitivno delovanje mlajših odraslih med 20. in 40. letom starosti.

Realnost čokoladnih izdelkov

Vendar pa, kot opozarja dr. Gabriele Gratton, profesor na Oddelku za psihologijo na Univerzi Illinois v Urbana-Champaignu, vsa čokolada na trgu morda ne vsebuje koristi, ki jih prinašajo flavanoli. Procesi, kot so nizozemska predelava in praženje, lahko zmanjšajo količino flavanolov v končnem izdelku, kar pomeni, da običajno prodajana čokolada ni tako koristna, kot bi pričakovali.

Strokovno mnenje o čokoladi kot delu prehrane

Dr. Carolyn Fredericks, nevrologinja na Medicinski fakulteti Yale in strokovnjakinja za motnje spomina, uživa v čokoladi in spremlja raziskave o njenih možnih koristih za možgane. Vendar pa opozarja, da čokolada, ki vsebuje veliko dodanega sladkorja, kot je mlečna čokolada, lahko povzroči več škode kot koristi za splošno zdravje.

Fredericks predlaga, da je čokolada najboljše videti kot “sladka poslastica”, ki je majhen del splošno zdrave prehrane. Dr. Thomas Vidic, sodelavec Ameriške akademije za nevrologijo, se strinja in meni, da je občasen košček čokolade kot nagrada nekaj, kar bi lahko vsi uživali brez slabe vesti.

Čeprav raziskave kažejo na potencialne koristi temne čokolade za kognitivne funkcije, je pomembno prepoznati, da ne vse čokolada vsebuje zadostne količine flavanolov, ki bi prinašale te koristi. Potrošniki bi morali biti pozorni na vrsto čokolade, ki jo uživajo, in količino dodanega sladkorja v teh izdelkih. Ob zmernem uživanju, temna čokolada lahko vedno služi kot slasten in potencialno koristen del uravnotežene prehrane.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja