Sladko-kisli piščanec: Okusna jed za ljubitelje azijske kuhinje
Sladko-kisli piščanec je priljubljena jed azijske kuhinje, ki združuje hrustljavo meso s popolnim ravnovesjem sladkih in kislih okusov. Priprava je preprosta, rezultat pa navduši vsakogar, ki obožuje eksotične jedi.
Ta recept zadostuje za približno 4 osebe, odvisno od velikosti porcij in prilog, s katerimi ga postrežete. Če ga postrežete z rižem ali rezanci, lahko zadostuje tudi za 5 oseb
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Za piščanca:
- 500 g piščančjih prsi ali fileja.
- 2 žlici sojine omake.
- 1 žlica koruznega škroba.
- 1 jajce.
- Olje za cvrtje.
Za sladko-kislo omako:
- 3 žlice kečapa.
- 2 žlici jabolčnega kisa (ali riževega kisa).
- 2 žlici sladkorja.
- 1 žlica sojine omake.
- 1 žlica koruznega škroba (raztopljenega v 3 žlicah vode).
- 100 ml vode.
Dodatne sestavine:
- 1 rdeča paprika, narezana na kocke.
- 1 rumena paprika, narezana na kocke.
- 1 manjša čebula, narezana na rezine.
- 1 korenček, narezan na tanke kolobarje.
- 1 mlada čebula, narezana na poševne kose.
- 1 žlica sezamovih semen (neobvezno).
- Svež koriander za okras (neobvezno).
Postopek priprave:
Piščanca narežite na manjše koščke in ga marinirajte v sojini omaki in koruznem škrobu. Dodajte razžvrkljano jajce in dobro premešajte. Pustite stati 15 minut.
V globlji ponvi ali voku segrejte olje in ocvrite piščanca do zlato rjave barve. Odcedite ga na papirnati brisači.
V manjši skledi zmešajte kečap, kis, sladkor, sojino omako, vodo in raztopljeni koruzni škrob. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
V isti ponvi segrejte malo olja in popražite papriko, čebulo in korenček. Pražite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane rahlo mehka, a še vedno hrustljava.
Dodajte ocvrtega piščanca in prelijte z omako. Na srednjem ognju kuhajte nekaj minut, da se omaka zgosti in lepo obda sestavine.
Posujte s sezamovimi semeni in mladimi čebuli. Po želji dodajte svež koriander. Postrezite s kuhanim rižem ali rezanci.
Nasveti
- Piščanca lahko pred cvrtjem rahlo povaljate v koruznem škrobu za še bolj hrustljavo skorjico.
- Omako lahko prilagodite po okusu, dodate več sladkorja za bolj sladek okus ali več kisa za bolj izrazito kislost.
- Za bolj avtentičen okus lahko uporabite ananasove koščke ali ingver.
Dober tek!
Portal24; [Foto: Pixabay/jonathanvalencia5]