Sladko-kisli piščanec: Okusna jed za ljubitelje azijske kuhinje

Sladko-kisli piščanec je priljubljena jed azijske kuhinje, ki združuje hrustljavo meso s popolnim ravnovesjem sladkih in kislih okusov. Priprava je preprosta, rezultat pa navduši vsakogar, ki obožuje eksotične jedi.

Ta recept zadostuje za približno 4 osebe, odvisno od velikosti porcij in prilog, s katerimi ga postrežete. Če ga postrežete z rižem ali rezanci, lahko zadostuje tudi za 5 oseb

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za piščanca:

  • 500 g piščančjih prsi ali fileja.
  • 2 žlici sojine omake.
  • 1 žlica koruznega škroba.
  • 1 jajce.
  • Olje za cvrtje.

Za sladko-kislo omako:

  • 3 žlice kečapa.
  • 2 žlici jabolčnega kisa (ali riževega kisa).
  • 2 žlici sladkorja.
  • 1 žlica sojine omake.
  • 1 žlica koruznega škroba (raztopljenega v 3 žlicah vode).
  • 100 ml vode.

Dodatne sestavine:

  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke.
  • 1 rumena paprika, narezana na kocke.
  • 1 manjša čebula, narezana na rezine.
  • 1 korenček, narezan na tanke kolobarje.
  • 1 mlada čebula, narezana na poševne kose.
  • 1 žlica sezamovih semen (neobvezno).
  • Svež koriander za okras (neobvezno).

Postopek priprave:

Piščanca narežite na manjše koščke in ga marinirajte v sojini omaki in koruznem škrobu. Dodajte razžvrkljano jajce in dobro premešajte. Pustite stati 15 minut.

V globlji ponvi ali voku segrejte olje in ocvrite piščanca do zlato rjave barve. Odcedite ga na papirnati brisači.

V manjši skledi zmešajte kečap, kis, sladkor, sojino omako, vodo in raztopljeni koruzni škrob. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

V isti ponvi segrejte malo olja in popražite papriko, čebulo in korenček. Pražite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane rahlo mehka, a še vedno hrustljava.

Dodajte ocvrtega piščanca in prelijte z omako. Na srednjem ognju kuhajte nekaj minut, da se omaka zgosti in lepo obda sestavine.

Posujte s sezamovimi semeni in mladimi čebuli. Po želji dodajte svež koriander. Postrezite s kuhanim rižem ali rezanci.

Nasveti

  • Piščanca lahko pred cvrtjem rahlo povaljate v koruznem škrobu za še bolj hrustljavo skorjico.
  • Omako lahko prilagodite po okusu, dodate več sladkorja za bolj sladek okus ali več kisa za bolj izrazito kislost.
  • Za bolj avtentičen okus lahko uporabite ananasove koščke ali ingver.

Dober tek!

Portal24; [Foto: Pixabay/jonathanvalencia5]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja