Sočen pečen piščanec z zelenjavo
Priprava pečenega piščanca z zelenjavo je klasika, ki nikoli ne razočara. Ta recept je idealen za družinske večerje, saj združuje sočnost mesa z bogatimi okusi pečene zelenjave. Vonj rožmarina in zlato zapečen piščanec bosta zagotovo očarala vse pri mizi.
Sestavine, ki jih boste potrebovali (za 4 osebe]:
- 1 cel piščanec (približno 1,5 kg).
- 4 korenčki, narezani na večje kose.
- 3 krompirji, narezani na četrtine
- 2 rdeči čebuli, narezani na krhlje.
- 4 stroki česna, neolupljeni.
- 2 vejici rožmarina.
- 4 žlice oljčnega olja.
- 1 žlička soli.
- 1/2 žličke mletega črnega popra.
- 1 žlička sladke paprike.
- Sok 1 limone.
Navodila za pripravo:
Piščanca operite in osušite s papirnatimi brisačkami. Zmešajte sol, poper in sladko papriko ter mešanico enakomerno vtrite v piščanca, tudi v notranjost. Dodajte limonin sok in pustite, da piščanec počiva vsaj 20 minut, da se okusi vpijejo.
V večjo posodo za peko razporedite krompir, korenje, rdečo čebulo in stroka česna. Zelenjavo prelijte z oljčnim oljem, posolite in dodajte vejice rožmarina. Dobro premešajte, da je vse enakomerno premazano.
Piščanca položite na zelenjavo v posodi za peko. Pekač postavite v pečico, segreto na 200 °C, in pecite približno 90 minut. Med peko piščanca večkrat prelijte z njegovimi sokovi, da bo koža hrustljava in meso sočno.
Piščanca razrežite na štiri enake dele in postrezite skupaj s pečeno zelenjavo. Po želji lahko dodate še sveže sesekljana zelišča za dodatno aromo.
Ta recept je preprost, a hkrati izjemno okusen. Piščanec se lepo zapeče, zelenjava pa dobi bogat okus zaradi kombinacije začimb in sokov, ki jih odda meso med peko.
Dober tek!