Sočni mesni polpeti s pire krompirjem in blanširano špinačo

Če iščete okusno in preprosto jed, ki bo zadovoljila vaše brbončice, so mesni polpeti prava izbira. Ta jed, priljubljena v mnogih gospodinjstvih, združuje sočnost mletega mesa z enostavno pripravo. V nadaljevanju boste našli recept za dve osebi, skupaj s predlogom priloge, ki bo dopolnila ta obrok.

Sestavine za mesne polpete (za 2 osebi):

  • 250 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine ali samo eno meso po želji),
  • 1 manjša čebula, drobno sesekljana,
  • 1 strok česna, sesekljan,
  • 1 jajce,
  • 2 žlici drobtin,
  • 1 žlica mleka,
  • 1 čajna žlička gorčice,
  • Sol in poper po okusu,
  • 1 žlica olivnega olja ali masla za pečenje,
  • ščepec mlete rdeče paprike za okus (opcijsko).

Postopek priprave:

V večjo skledo dajte mleto meso. Dodajte drobno sesekljano čebulo in česen, ki bosta polpetom dodala bogat okus. Nato vmešajte jajce, da se bo zmes povezala. Da bo struktura polpetov bolj rahla, dodajte še drobtine in mleko, ki poskrbita za dodatno sočnost. Po želji lahko dodate tudi čajno žličko gorčice, ki bo poskrbela za prijetno pikantno noto. Solite in poprajte po okusu, ter po želji dodajte ščepec mlete rdeče paprike, ki bo obogatila barvo in okus polpetov.

Ko so vse sestavine dobro premešane, oblikujte iz zmesi štiri enako velike polpete. Pazite, da jih preveč ne stiskate, saj bodo tako ostali bolj rahli in sočni. Na ponvi segrejte žlico olivnega olja ali masla in polpete pecite na srednje močnem ognju. Vsako stran pecite približno 4–5 minut, oziroma dokler ne postanejo zlato-rjave barve. Polpete nato obrnite in jih pecite še na drugi strani. Če se vam zdi, da so znotraj še rahlo surovi, zmanjšajte temperaturo in jih pokrijte s pokrovko, da se počasi pečejo.

K mesnim polpetom se odlično poda pire krompir, ki je klasična, a zelo okusna izbira. Da pa obrok nekoliko popestrite in mu dodate svežino, vam priporočam pire krompir s korenjem in blanširano špinačo.

Sestavine za pire krompir s korenjem:

  • 300 g krompirja,
  • 1 srednje veliko korenje,
  • 1 žlica masla,
  • 50 ml mleka (po potrebi dodajte več),
  • sol po okusu.

Postopek priprave:

Krompir in korenje olupite ter narežite na manjše kose. V slanem kropu ju kuhajte približno 20 minut oziroma dokler nista mehka. Ko sta skuhana, ju odcedite in pretlačite s tlačilko za krompir.

V pretlačen krompir in korenje dodajte žlico masla ter počasi vlivajte mleko, dokler ne dosežete želene kremaste strukture. Solite po okusu. Korenje bo pireju dodalo sladkobo in živahno barvo, ki bo obogatila vizualno podobo obroka.

Blanširana špinača:

  • 150 g sveže špinače,
  • 1 žlička masla,
  • Sol in poper po okusu.

V vrelo, rahlo osoljeno vodo dodajte špinačo in jo kuhajte le 1-2 minuti, dokler ne oveni. Nato jo takoj prelijte z ledeno vodo, da ustavite kuhanje in ohranite njeno lepo zeleno barvo. Odcedite jo, nežno stisnite, da se znebite odvečne vode, ter jo na hitro popražite na žlički masla. Solite in poprajte po okusu.

Mesne polpete postrezite skupaj s pire krompirjem, ki ste mu dodali korenje, in blanširano špinačo. Če želite, lahko jed popestrite še z omako iz kisle smetane in drobnjaka, ki se odlično poda k polpetom in pireju. Ta preprost obrok je poln okusov in vas bo prijetno nasitil, hkrati pa je dovolj lahkoten, da ga lahko uživate kot kosilo ali večerjo.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/congerdesign

One thought on “Sočni mesni polpeti s pire krompirjem in blanširano špinačo”
  1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja