Solata s kumarami, redkvicami in paradižnikom
Solata s kumarami, feto in paradižnikom je preprosta, osvežilna in hranljiva jed, ki jo lahko pripravite v nekaj minutah. Ta mediteranska solata združuje svežino kumar in paradižnika s slanostjo feta sira, kar ustvarja popolno ravnovesje okusov. Je odlična izbira za poletne dni, ko si želimo lahkih, a okusnih obrokov. Zaradi enostavnih in dostopnih sestavin je primerna tako za hitro kosilo kot tudi za prilogo ob bogatejših jedeh. Ta solata bo zagotovo postala stalnica na vašem jedilniku!
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 srednje veliki kumari,
- dve pesti zelene solate po izbiri,
- 4 srednje veliki paradižniki,
- 150 g feta sira,
- 1 majhna rdeča čebula (opcijsko),
- 2 žlici oljčnega olja,
- 1 žlica limoninega soka (ali balzamičnega kisa),
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja (ali origana),
- sol in poper po okusu.
Navodila za pripravo:
- Priprava zelenjave:
- Kumare operite in jih narežite na tanke rezine ali kocke, odvisno od želje. Če so kumare mlade in imajo tanko lupino, jih lahko pustite neolupljene, sicer jih lahko olupite.
- Paradižnike operite in narežite na manjše kose, kot so četrtine ali kocke.
- Če se odločite uporabiti rdečo čebulo, jo olupite in narežite na tanke rezine.
- Priprava sira:
- Feta sir narežite na majhne kocke ali ga s prsti nadrobite na manjše koščke.
- Mešanje solate:
- V večjo skledo dajte narezane kumare, paradižnike, rdečo čebulo (če jo uporabljate), solato in feta sir.
- Po vrhu solate prelijte oljčno olje in limonin sok (ali balzamični kis).
- Začinjanje:
- Posolite in popoprajte po okusu. Previdno s soljo, saj je feta sir že slan.
- Vse skupaj rahlo premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo z oljem in začimbami.
- Zaključek:
- Solato potresite s sesekljanim svežim peteršiljem ali origanom.
- Postrezite takoj ali pustite nekaj minut, da se okusi povežejo.
Nasvet:
Solata je odlična kot priloga k mesnim jedem, ribam ali pa kot lahka samostojna jed.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay