Staranje kože: Kako se izognemo spremembam?

Kot vse drugo v našem življenju, se tudi naša koža s staranjem spreminja. Nekatere od teh sprememb so lahko boleče, nekatere pa so lahko samo estetsko neprijetne. Od smejalnih gub do sončnih peg je naša koža običajno prva, ki pokaže našo starost. Pogosti vidni znaki staranja vključujejo bolj hrapavo kožo, ohlapno kožo, gube in sončne pege. Ko se staramo imamo pogosto suho kožo in srbečo kožo. Približno 85 odstotkov starejših odraslih občuti “zimsko srbečico”, ki jo povzročijo padci temperature in izpostavljenost suhi vročini v zaprtih prostorih.

Tudi pod našo kožo se dogajajo spremembe, ki vplivajo na zdravje naše kože. Te spremembe vključujejo degradacijo kolagena in elastičnih vlaken, ki omogočajo raztezanje naše kože. Opažamo tudi zmanjšanje zdravih kožnih maščob, zaradi česar se lahko naša koža počuti suha in hrapava.

V tem času se običajno pojavijo tudi medicinska stanja kože, na primer ekcem. Okužbe kože lahko postanejo pogostejše tudi pri boleznih, kot je sladkorna bolezen. Ker se pričakovana življenjska doba še naprej podaljšuje, bi morala skrb za našo kožo postati del našega zdravega življenjskega sloga, da bi ohranili najboljši videz.

Kako obvladati starostne kožne spremembe

Staranje kože je odvisno od različnih dejavnikov – nekateri temeljijo na dednosti, drugi pa na življenjski slog. Tukaj je nekaj sprememb v življenjskem slogu, ki jih lahko uvedete za boljšo nego kože.

Omejite izpostavljenost soncu: Količina časa, ki ga preživite na soncu, lahko dolgoročno vpliva na vašo kožo. Poskusite omejiti svoj čas zunaj, ko je sonce najmočnejše, med 10. in 16. uro. Če morate iti na sonce, redno nanašajte kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več. Kremo za sončenje je treba nanesti vsaj vsaki dve uri.

Nehajte kaditi: Študije so pokazale, da kajenje pospešuje staranje, saj ovira prekrvavitev naše kože. Poleg starosti je kajenje najmočnejši napovedovalec gubanja obraza pri moških in ženskah.

Vsakodnevno vlaženje: Naša koža je nenehno izpostavljena dejavnikom izsuševanja – soncu, vetru, vodi. Ni presenetljivo, da ohranjanje hidracije naše kože z dnevnim vlaženjem (in pitjem veliko vode) lahko pomaga naši koži ohraniti prožen videz.

Elegantno staranje kože

Skrb za našo kožo je s staranjem izjemno pomembna. Morda je najboljša praksa za nego kože ta, da cenite svojo kožo in svoje telo za delo, ki ga opravlja, da vas ščiti. Gube in kožne nepopolnosti so do neke mere neizogiben del staranja in bi jih morali nositi kot častni znak, saj kažejo našo modrost in trdo delo, ki smo ga opravili, da smo prišli do tukaj.

Če potrebujete ali želite dodatno pomoč, da bo vaša koža čim bolj zdrava, upoštevajte zgornje nasvete in se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda bodo lahko priporočili druge spremembe življenjskega sloga in prehrane ter profesionalne tretmaje za nego kože.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja