Steak au Poivre: Hitra priprava francoske klasike

Za pripravo popolnega steak au Poivre, francoske klasike, ki slovi po svoji pikantnosti in bogatih okusih, ni potrebna dolga priprava. Ta recept je zasnovan za dve osebi, skupni čas priprave pa znaša približno 30 minut, kar vključuje tako pripravo sestavin kot kuhanje. Jed predstavlja elegantno glavno jed, ki bo zagotovo navdušila, ne glede na to, ali pripravljate romantično večerjo ali posebno priložnost.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 goveja zrezka, debeli približno 2,5 cm (najbolje file mignon),
  • 2 žlici grobo zmletih črnih poprovih zrn,
  • sol po okusu,
  • 1 žlica masla,
  • 1 žlica oljčnega olja,
  • 0,8 dcl konjaka ali brandyja,
  • 250 ml goveje jušne osnove,
  • 120 ml smetane za kuhanje,
  • svež peteršilj za okras (neobvezno).

Navodila za pripravo:

Najprej zrezke posolite po okusu, nato pa eno stran vsakega zrezka obilno potresite z grobo zmletim črnim poprom. Pritisnite poper v meso, da se dobro oprime.

V ponvi na srednje močnem ognju segrejte maslo in oljčno olje. Ko se maslo stopi, dodajte zrezke, s poprovimi zrni obrnjenimi navzdol, in pecite približno 4 minute na vsaki strani za srednje pečeno ali dokler ne dosežete želene stopnje pripravljenosti. Ko so zrezki pečeni, jih prestavite na krožnik in pokrijte, da ostanejo topli.

V isti ponvi, v kateri ste pekli zrezke, odstranite odvečno maščobo, nato pa dodajte konjak. Pazite, saj lahko konjak pri stiku z vročo ponev vzplameni. Alkohol pustite, da nekoliko povre, medtem pa s kuhalnico postrgajte morebitne okusne koščke, ki so ostali na dnu ponve. Dodajte govejo jušno osnovo in kuhajte, dokler se omaka ne zreducira na polovico svoje prvotne količine. Nato vmešajte smetano in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti.

Zrezke postrezite na krožnike, omako pa prelijte čez meso. Kot dodatek lahko jed okrasite s svežim peteršiljem.

Steak au Poivre je brezčasna francoska jed, ki združuje bogate okuse in elegantno predstavitev. S tem preprostim, a izjemno okusnim receptom lahko ustvarite restavracijsko izkušnjo kar v udobju svojega doma. Ne glede na priložnost, ta jed vedno navduši in ponuja nepozabno kulinarično doživetje.

Uživajte v pripravi in dober tek!

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja