Stifado, okusna goveja obara za ljubitelje grške kuhinje
Grški lonec Stifado je goveja enolončnica, polna sredozemskih začimb in okusov. Čas, ki ga boste potrebovali za pripravo jedi je dve uri in petnajst minut. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke. Najbolje pa se je le s koščkom svežega in hrustljavega kruha.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1,5 kg govejega stegna
- 500 g paradižnika
- 1 kg šalotke ali majhne čebule
- 500 ml vode
- 250 ml pasiranega paradižnika
- 100 ml rdečega vina
- 2 čajni žlički paradižnikovega koncentrata
- 3 stroke česna
- 3 lovorjevi listi
- 1 cimetova palčka
- ½ čajne žličke mlete kumine
- ½ čajne žličke muškatnega oreščka
- sol, poper
- 3 žlice vinskega kisa
Postopek priprave
Goveje meso narežite na 2 cm velike kocke. Popecite jih na olju, posolite, popoprajte in odstavite iz ponve.
Česen očistite in sesekljajte. V posodi, v kateri ste cvrli meso, prepražite česen, lovorov list, cimet, muškatni orešček, kumino in paradižnikov koncentrat.
Vrnite meso, dodajte vinski kis. Nato dodajte pasiran paradižnik, vodo in rdeče vino. Kuhajte približno 1 uro.
Očiščeno šalotko ali čebulo prelijte z vrelo vodo, pustite stati, odcedite in dodajte k mesu. Pustite vreti še 50 minut.
Paradižnik olupite, primešajte in vse skupaj dušite še 5 minut. Začinite po želji.
Dober tek!
Foto: iStock