Strateški svet predlagal uvedbo rastlinskega jedilnika v vrtcih in šolah ter prepoved določenih jedi

Na seji strateškega sveta za prehrano so razpravljali o recenziji novih smernic za prehrano v vrtcih in šolah. Recenzenti so poleg drugih popravkov predlagali tudi dva jedilnika, od katerih naj bi eden temeljil na osnovi rastlinskih živil.

Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih so nespremenjene od leta 2010. Po besedah predsednice sveta pa morajo nove upoštevati uradna priporočila glede omejitev nasičenih maščob, holesterola in prostih sladkorjev ter zagotoviti dovolj prehranskih vlaknin.

Strateški svet za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu, vodi Nataša Fidler Mis. Svet je bil ustanovljen decembra lani. Fidler Mis je na seji predlagala, naj se pogostost vnosa zelenjave, polnozrnatih žit in stročnic v vzgojno-izobraževalnih zavodih vsaj podvoji. Z vidika zdravja otrok kot tudi trajnosti se to zdi Fidler Mis pomembno.

Pomembno je, da smernice prepovedujejo za otroka škodljive skupine živil

Pomembno je tudi, da smernice prepovedujejo za otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila z veliko sladkorja, soli, nasičenih maščob in/ali aditivov, kot tudi načine priprave, kot sta cvrenje in praženje, meni Fidler Mis.

Člani strateškega sveta so se o recenziji smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, dogovorili na seji v začetku marca, veljati naj bi začele v prihodnjem šolskem letu. Pripravo smernic so zaupali Boštjanu Jakšetu, Dušanki Mičetić-Turk, Zlatku Frasu, Samu Kreftu in Nini Mikec.

Recenzenti so predlagali nekatere popravke smernic in uvedbo dveh menijev v vzgojno-izobraževalnih zavodih. To pomeni jedilnik z mešano prehrano in jedilnik na osnovi rastlinskih živil ter ob ustrezni organizaciji omogočanje otrokom izbiro različnih jedi z obeh jedilnikov.

Smernice naj ob podpori države podpirajo nakup slovenske, lokalne in ekološko pridelane hrane. V fazi njihove implementacije naj se tudi zagotovi redno izobraževanje kuharjev, vodij prehrane in ravnateljev, so o tej točki dnevnega reda še sporočili po seji strateškega sveta.

Navzoči so se seznanili tudi z okoljskimi vidiki predelave hrane ter celotnega življenjskega cikla prehrambnih izdelkov. Govorili so tudi o izzivih vzpostavitve metodologije za oceno ogljičnega odtisa živil. Predlog te metodologije bodo pripravili na Agenciji RS za okolje na podlagi vzorčnih jedilnikov iz aktualnih smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Vir Foto: Pexels