Svinjski file z zelenjavno omako: Popolna kombinacija okusov
Svinjski file, narezan na sočne medaljone, postrežen z bogato omako z zelenjavo, je odlična izbira za kosilo ali večerjo, ki vas bo navdušila s prepletom okusov in tekstur. Ta jed je preprosta za pripravo, a hkrati elegantna, zato bo prav prišla tudi za posebne priložnosti.
Sestavine, ki jih boste potrebovali (3 do 4 osebe):
Za svinjske medaljone:
- 500 g svinjskega fileja,
- sol in poper po okusu,,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 1 žlica masla.
Za zelenjavno omako:
- 1 srednje velika čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 1 rdeča paprika, narezana na trakove,
- 1 zelena paprika, narezana na trakove,
- 100 g korenja, narezano na tanke trakove,
- 150 g bučk, narezanih na kocke,
- 200 ml smetane za kuhanje,
- 100 ml zelenjavne jušne osnove,
- 1 žlička gorčice,
- sol, poper in sveža zelišča po okusu (npr. timijan ali peteršilj).
Postopek priprave:
Najprej očistite svinjski file in ga narežite na približno 2 cm debele medaljone.
Medaljone začinite s soljo in poprom po okusu.
V večji ponvi segrejte oljčno olje in maslo. Ko je ponev vroča, dodajte medaljone in jih na srednjem ognju pecite približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne dobijo lepe zlate barve.
Pečene medaljone odstranite iz ponve in jih postavite na krožnik, pokrit s folijo, da ostanejo topli.
Priprava zelenjavne omake
V isto ponev, kjer ste pekli medaljone, dodajte drobno sesekljano čebulo in česen. Na srednjem ognju ju pražite, dokler ne postaneta zlato rjava in mehka.
Dodajte rdečo in zeleno papriko, korenje ter bučke. Zelenjavo pražite 5-7 minut, dokler se nekoliko zmehča, a naj ohrani nekaj hrustljavosti.
Zelenjavi dodajte smetano za kuhanje in jušno osnovo ter premešajte. Dodajte gorčico, sol, poper in po želji še sveža zelišča.
Omako kuhajte na nizkem ognju še 5 minut, da se okusi povežejo, in da omaka nekoliko zgosti.
Medaljone postrezite na krožniku in jih prelijte s toplo zelenjavno omako.
Jed lahko dopolnite s krompirjevim pirejem, rižem ali svežo zeleno solato po izbiri.
Nasvet: Za dodaten okus lahko medaljone pred pečenjem marinirate v oljčnem olju z zelišči, kot sta rožmarin in timijan, ali pa med praženjem zelenjave dodate nekaj kapljic belega vina.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/faye_yuyun