Tako shranjeni ostanki pice so lahko nevarni!

Pica je ena izmed najbolj priljubljenih jedi, a vsakič, ko se spopademo z ostanki, se pojavi dilema: kam jih shraniti? Večina nas se je že znašla v situaciji, ko smo pico pustili v škatli na kuhinjskem pultu. Vendar pa strokovnjaki za varno hrano opozarjajo, da je to lahko nevarno zaradi hitre rasti bakterij, ki lahko povzročijo zastrupitev.

Hitra rast bakterij

Po smernicah Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) lahko bakterije začnejo kopičiti na ostankih pice že v 20 minutah. Po dveh urah pa postane uživanje pice, ki je stala na sobni temperaturi, nevarno. Posledice takšnega dejanja so lahko bolečine v trebuhu, driska, bruhanje in povišana telesna temperatura. V redkih, a resnejših primerih, pa to lahko privede tudi do hospitalizacije in celo smrti.

Pica je idealno gojišče za bakterije

Rast bakterij je odvisna od vsebnosti vlage in beljakovin. Pekački izdelki, kot so kruh, pecivo in piškoti, imajo relativno malo beljakovin in vlage, zato lahko več dni varno stojijo na sobni temperaturi. Pica pa je povsem druga zgodba. Poleg testa vsebuje tudi omako, sir in dodatke. Največja nevarnost je v sestavinah, kot je sir, saj je zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlage še posebej dovzeten za rast bakterij. Podobno velja tudi za paradižnikovo omako in določene dodatke, kot so paprike in gobe. Vsa ta živila vsebujejo veliko naravne tekočine, kar spodbuja rast bakterij, vključno s salmonelo in E. coli.

Pravilno ravnanje z ostanki pice

Kako torej pravilno shraniti ostanke pice in se izogniti nevarnostim? Najprej je priporočljivo, da rezine pice vzamete iz škatle. Nato jih premestite v nepredušno posodo ali plastično vrečko, ki jo lahko zatesnite. Pomembno je, da ostanke pice ne hranite na sobni temperaturi več kot štiri dni. Po USDA pa lahko ostanke pice brez težav postavite v zamrzovalnik, kjer bodo ostali sveži in užitni do dva meseca.

Pica je okusna jed, a je tudi idealno gojišče za bakterije. Zato je nujno, da se naučimo pravilno ravnanje z ostanki, da zaščitimo svoje zdravje. S temi nasveti boste lahko uživali v svoji najljubši pici brez skrbi za morebitne nevarnosti zastrupitve.

vir; Foto: Pexels; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja