Teh živil nikar ne puščajte na kuhinjskem pultu!

Strokovnjaki za prehrano opozarjajo na šest živil, ki jih ne bi smeli nikoli pustiti na kuhinjskem pultu, saj lahko to poveča tveganje za razmnoževanje bakterij in druge prenosljive bolezni, ki se prenašajo s hrano. Učenje kuhanja vključuje ne le obvladovanje receptov, temveč tudi poznavanje pravil varnosti v kuhinji. Velika napaka, ki jo domači kuharji delajo, je napačno shranjevanje določenih živil. Strokovnjaki poudarjajo, da je ključnega pomena razumeti, katera živila niso primerna za shranjevanje na pultu.

1. Naravna masla iz orehov

Glede na Nacionalni odbor za arašide, večina komercialnih arašidovih masel zdrži do tri mesece, ko so odprti, če jih shranimo v shrambi ali na pultu. Vendar pa nekatera naravna masla iz oreščkov zahtevajo hlajenje po odprtju, da se ohrani njihova svežina in tekstura. Naravna masla iz oreščkov, ki ne vsebujejo dodanih konzervansov ali stabilizatorjev, je priporočljivo po odprtju redno hladiti, saj vsebujejo visoko vsebnost nenasičenih maščob, ki se lahko ob izpostavljenosti vročini, svetlobi ali zraku sčasoma spremenijo v žarke. Hladilni postopek upočasni oksidacijo, ohranja kakovost in okus naravnega masla iz orehov.

2. Džemi in marmelade

Določene vrste arašidovega masla lahko shranimo na pultu ali v shrambi, vendar je za marmelado ali džem pomembno, da jih po odprtju takoj prestavimo v hladilnik, da preprečimo rast bakterij in plesni. Čeprav je neodprt kozarec marmelade ali želeja varno shranjevati brez hladilnika do 12 mesecev, je ključno, da po odprtju te izdelke hladimo.

3. Kuhani ostanki

Ko končate s kuhanjem in uživanjem hrane, ne odlašajte s shranjevanjem ostankov. Čakanje več kot dve uri na sobni temperaturi lahko poveča tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano. Sveže sestavine, vključno s sadjem, zelenjavo, mesom in nadomestki mesa, je vedno treba hraniti v hladilniku. Shranjevanje kuhanih ostankov na pultu je nevarno, saj je potrebno hrano ohladiti in nato ponovno segreti, da se prepreči bolezni, ki se prenašajo s hrano.

4. Jajca

Jajca je vedno treba shranjevati v hladilniku pri konstantni temperaturi 7 stopinj Celzij. Jajca lahko zdržijo le dve uri na sobni temperaturi, preden tvegajo okužbo s salmonelo in drugimi bakterijami. Pomembno je, da jih hladimo, še posebej, če so bila jajca oprana in posušena pred pakiranjem, saj odstranitev povrhnjice poveča tveganje za kontaminacijo.

5. Odprta konzervirana hrana

Ko odprete konzervirano hrano in ne porabite celotne vsebine, je ključno, da preostanek takoj prestavite v vrečko ali posodo za shranjevanje hrane in jo postavite v hladilnik. Kljub temu, da konzervirana živila lahko zdržijo dolgo časa v shrambi, so občutljiva na rast bakterij takoj po odprtju.

6. Pokvarljiva živila

Vsa živila, ki se lahko pokvarijo, razpadejo ali postanejo nevarna za uživanje pri temperaturi nad 4 stopinje Celzija, je treba vedno shranjevati v hladilniku. Slednje vključuje narezano sadje, zelenjavo, meso, ribe, mlečne izdelke in druge potrošne izdelke z omejenim rokom trajanja. Da bi preprečili bolezni, ki se prenašajo s hrano, je nujno, da ne puščamo pokvarljivih živil na pultu, temveč jih ohladimo v dveh urah, da preprečimo rast bakterij in druge oblike kontaminacije.

[Best life on line]

Foto: Pixabay

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja