Temna stran in prevare živilske industrije: oljčno olje
Obstaja tudi temna stran živilske industrije, tokrat bomo govorili o oljčnem olju. Kot potrošniki želimo verjeti in vedeti, da je hrana, ki jo kupujemo in zaužijemo, to, za kar se predstavlja. Živilska industrija je žal polna zavajanj in prevar, ki lahko ogrozijo tako naše denarnice in zdravje.
Da bi zagotovili, da resnično dobimo tisto, kar plačamo, se pri nakupu zanašamo na označevanje in embalažo. Žal obstajajo situacije, ko proizvajalci za pridobivanje naše pozornosti uporabljajo marketinški jezik ali določene izraze. Izrazi dejansko pritegnejo našo pozornost in o določenem izdelku ustvarijo določeno asociacijo, vendar ne posredujejo celotne niti resnične slike o tem, kaj kupujemo.
Obstajajo tudi situacije, ko uradni nadzor ni uspel in izdelek sploh ne ustreza tistemu, kar piše na njem, kar je lahko huda goljufija. Še posebej smo občutljivi na goljufije v gostinskih lokalih, kjer nam deklaracije o sestavinah hrane in pijače, ki jo naročamo, niso takoj vidne.
V restavracijah lahko tako uporabljajo cenejše sestavine namesto pričakovanih in se poslužujejo trikov. Slednje sta predvsem prekomerna uporaba začimb in dodajanje aditivov za izboljšanje okusa, da prikrijejo pomanjkljivosti kakovosti.
Oljčno olje
Tudi oljčno (olivno) olje je izdelek, ki je pogosto predmet goljufij. Olja nižje kakovosti so namreč velikokrat označena kot ekstra deviško ali čisto oljčno olje. V nekaterih primerih olje morda niti ni narejeno iz oljk, temveč iz cenejših olj, kot je repično ali sončnično.
Ekstra deviško oljčno olje je pridobljeno izključno z mehanskimi postopki neposredno iz ploda oljke in mora imeti po pravilniku vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženih kot oleinska kislina, manj kot 0,8 grama na 100 gramov olja.
Slovenija ima več proizvajalcev ekstra deviškega olivnega olja, ki so prejeli zaščiteno označbo porekla ali zaščiteno označbo geografskega porekla iz EU, vendar so lahko za mnoge potrošnike precej dragi.
Kontrole
Pogosto lahko beremo, kako lahko tudi ob rednih kontrolah ekstra deviška oljčna olja, ki ne izpolnjujejo tega kriterija, pristanejo na trgovskih policah. Veliko se opozarja tudi na možnost goljufij pri nakupu olja, ki se prodaja kot domače, a je proizvedeno v drugih državah.
Da bi se zaščitili pred goljufijami, je priporočljivo, da olje kupujete pri zanesljivih, po možnosti domačih proizvajalcih, ki imajo dober ugled. Vsekakor preverite etikete na izdelku, torej deklaracijo. Izogibajte se nakupu olivnega olja brez deklaracije.
Pomembno je tudi, da iščete olje, ki je polnjeno v steklenice temnega stekla. Izpostavljenost svetlobi lahko poslabša kakovost olja. Noben resen pridelovalec kakovostnega olivnega olja ne bo pakiral v plastične steklenice.
vir Foto: Pexels