To so 3 živila, ki otežujejo izgubo trebušne maščobe

Pri soočanju s trebušno maščobo se pogosto osredotočamo predvsem na vadbo, vendar je ključni faktor, ki ga ne smemo spregledati, prehrana. Bariatrični kirurg Dr. Mir Ali poudarja, da “večina povečanja ali izgube teže izhaja iz prehrane,” kar nam daje jasno vedeti, da je hrana, ki jo zaužijemo, bistvenega pomena za oblikovanje našega telesa.

Čeprav ni specifičnih “zlobnih” živil, ki bi neposredno povzročala kopičenje maščobe, obstajajo določena živila, ki lahko znatno prispevajo k njenemu nabiranju, še posebej v predelu trebuha. Dr. Shiara Ortiz-Pujols izpostavlja, da “živila, ki so močno predelana in vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, pogosto vodijo do kopičenja maščobe okoli pasu.” To so živila, ki jih ljudje običajno zaužijejo v naglici, zaradi česar je njihovo zmanjšanje še toliko pomembnejše.

Tri živila, ki otežujejo izgubo trebušne maščobe

  • Sladoled: Ta priljubljena poletna poslastica je polna sladkorjev in ogljikovih hidratov, kar, kot poudarja Dr. Ali, telesu pošilja signal, da skladišči maščobo. Pol skodelice vaniljevega sladoleda lahko vsebuje do 14 gramov sladkorja in 15,6 gramov ogljikovih hidratov, kar je daleč nad dnevnimi priporočili za zaužiti sladkor.
  • Dietni napitki: Kljub pomanjkanju kalorij, dietni napitki vsebujejo aspartam, umetno sladilo, ki, kot navaja Dr. Ortiz-Pujols, “dejansko spodbuja kopičenje trebušne maščobe.” Raziskave so pokazale, da uživanje dietne sode lahko dolgoročno poveča obseg pasu, kar kaže na njene negativne učinke.
  • Beli Kruh: Rafinirani ogljikovi hidrati, kot so tisti v belem kruhu, pomanjkanje hranilnih snovi in vlaknin prispevajo k dvigu ravni glukoze v krvi, kar spodbuja kopičenje maščobe. Alternativa bi bil prehod na polnozrnat kruh, ki vsebuje več vlaknin in lahko poveča občutek sitosti.

Trebušna maščoba ni le estetska skrb; je tudi zdravstveno tveganje. Visceralna maščoba, ki obdaja organe, je povezana z večjimi tveganji za številne bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca, demenco in celo rakom. To poudarja pomen nadzora nad količino visceralne maščobe.

Kako se spopasti s trebušno maščobo

Kljub temu, da ni čarobne rešitve, je celovit pristop k prehrani ključen. Dr. Ortiz-Pujols predlaga uživanje uravnotežene prehrane, bogate s polnovrednimi živili, sadjem in zelenjavo. Poudarek na živilih bogatih s topnimi vlakninami in pustimi beljakovinami, kot so oves, sadje, zelenjava, stročnice in morski sadeži, lahko pomaga zmanjšati količino trebušne maščobe.

Za tiste, ki se trudijo spremeniti svojo prehrano ali izgubiti trebušno maščobo, je priporočljivo, da se posvetujejo s svojim zdravstvenim delavcem ali registriranim dietetikom. To vam lahko omogoči boljše razumevanje specifičnih potreb vašega telesa in kako prilagoditi prehrano za najboljše rezultate.

Kljub izzivom, ki jih prinaša izguba trebušne maščobe, je jasno, da lahko z zavedanjem o vplivu določenih živil in s celostnim pristopom k prehrani naredimo velike korake k zdravemu in uravnoteženemu življenjskemu slogu. Ta pristop ne le da zmanjšuje trebušno maščobo, ampak tudi izboljšuje splošno zdravje in dobro počutje.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja