To so krivci za slab spanec!

Kakovost našega počitka je neposredno povezana z izbiro hrane pred spanjem, saj lahko nepravilna prehrana povzroči neprespane noči. Sarah Garone, priznana dietetičarka, je sestavila seznam živil, ki se jim je najbolje izogibati, če želimo globok in miren spanec.

1. Ocvrt krompirček

Mastna hrana, kot je ocvrt krompirček, običajno povzroči težave s prebavo. Zaužitje takšnih prigrizkov tik pred spanjem lahko povzroči nelagodje in motnje pri uspavanju.

2. Rdeča paprika (pekoča)

Čeprav kapsaicin v pekočih paprikah prinaša številne zdravstvene koristi, kot so zmanjšanje vnetja in lajšanje bolečin, ni priporočljiv pred spanjem zaradi potencialnih motenj spanca.

3. Cheeseburger

Visoka vsebnost maščob v cheeseburgerju lahko vpliva na kakovost spanja. Težko prebavljiva hrana lahko povzroči nepotrebne motnje v nočnem počitku.

4. Citrusi

Pomaranče, limone in limete so sicer zdrave, vendar niso najboljša izbira pred spanjem. Kislost citrusov lahko spodbudi refluks kisline, kar oteži spanec.

5. Sladkarije

Skok krvnega sladkorja, ki ga povzročijo sladkarije, ni prijazen spanju. Izogibajte se uživanju sladkarij tik pred spanjem.

6. Energijske pijače

Pijače z naravnimi ali sintetičnimi stimulansi motijo spanec in onemogočajo sprostitev. Če si želite privoščiti energijsko pijačo, to storite vsaj osem ur pred spanjem.

7. Kava

Kofein v kavi je dobro znan motilec spanja. Pitje kave, tudi več ur pred spanjem, lahko negativno vpliva na vaš nočni počitek, je opozorila Sarah Garone za Eat This Not That.

8. Čaj s kofeinom

Zeleni in črni čaji sta polna antioksidantov, ki so koristni za zmanjšanje vnetja. Vendar se izogibajte pitju teh čajev pred spanjem, saj lahko vsebujejo znatne količine kofeina, ki vam preprečujejo spanje. Če si želite zvečer privoščiti skodelico čaja, raje izberite različico brez kofeina.

9. Alkohol

Uživanje alkohola ni povezano z boljšim spancem, temveč celo z njegovim poslabšanjem. Namesto tega raje izberite mocktail ali brezalkoholno vino, saj brezalkoholne pijače ne motijo spanca.

Pravilna izbira hrane pred spanjem lahko bistveno izboljša vašo kakovost spanca. Izogibajte se težko prebavljivim in stimulativnim živilom, kot so ocvrti prigrizki, pekoča paprika in sladkarije, ter se raje odločite za lahke obroke, ki bodo poskrbeli za mirno nočno počivanje.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja