To so najboljši razlogi, da nehate grabiti listje!

Ko gledate svojo trato, ki je lepo negovana brez listja in drugih smeti. Vendar pa naravoslovci nasprotujejo predpostavki, da je grabljenje jesenskega listja vedno najboljše. Pravijo, da ima preskakovanje jesenskih opravil nekaj velikih prednosti in da bo vaše dvorišče dolgoročno cvetelo, ko boste dejansko naredili manj. Berite naprej, če želite izvedeti, kaj lahko pridobite, če svoje liste pustite pri miru – in eno pomanjkljivost, na katero morate biti pripravljeni.

Narava ima svoje načrte

Mnogi ljudje razumljivo grabijo svoje listje, ker jih skrbi za svojo travo. Čeprav je res, da lahko debel kup listja blokira sončno svetlobo in zavira rast trate, strokovnjaki zdaj pravijo, da je, če nekaj listov pustite na tleh, pravzaprav odlično za vašo zemljo. To je zato, ker listi, ko se razgradijo, ponovno oplodijo zemljo s pomembnimi hranili. Zagotavljajo tudi naravno plast pokritosti in zaščite za koreninska območja dreves, poroča The New York Times.

Ohranitev življenja

Če boste odpadlo listje pustili pri miru, ne bo imela koristi samo vaša zemlja. Številne živali se za hrano in varnost zanašajo na kupe listov.

“Ko grabimo in pihamo listje, ponavadi vidimo le rane v očesu, ne da bi se zavedali divjih živali, ki cvetijo pod njimi,” pojasnjuje US Fish and Wildlife Services. “Listni odpadki so odličen vir hranil za žuželke, vključno z deževniki, polži in stonogami. Te žuželke zaužijejo razpadajoče liste in postanejo bife za vrsto ptičjih vrst, kot so modre šoje.”

Večje živali, vključno s kačami, močeradi, želvami in krastačami, se prav tako zanašajo na kupe listov za varno zaščito pred plenilci, dodajajo njihovi strokovnjaki. Poleg tega številne vrste nočnih metuljev, metuljev in drugih opraševalcev odlagajo jajčeca v liste, kar pomeni, da potrebujejo liste, da lahko dokončajo svoj življenjski cikel.

Pazi na klope

Pomembna stvar, ki jo morate upoštevati je, da v kupih listja žal lepo “uspevajo” tudi klopi. Čeprav vas to ne bi smelo nujno odvrniti od tega, da bi preizkusili to naravno obliko kompostiranja, pomeni, da morate sprejeti nekaj dodatnih previdnostnih ukrepov na katerem koli dvorišču, ki ni bilo grabljeno.

Agencija za varstvo okolja (EPA) priporoča uporabo repelenta proti žuželkam, registriranega pri EPA, ki vsebuje DEET, pikaridin, IR3535, olje limoninega evkaliptusa (OLE), para-mentan-diol (PMD) oz. 2-undekanon. Prav tako bi morali izvajati redne preglede klopov, tako da natančno pogledate pod pazduhe, v in okoli ušes, znotraj popka, zadnji del kolen, v in okoli las, med nogami in okoli pasu.

Srednja pot

Če slučajno živite v domu ali soseski, kjer veljajo pravila grabljenja listja, morda obstaja srednja pot. Razmislite o grabljenju listja s trate na gredice, gredice ali kompostne kupe. Drug način, da ohranite prednosti puščanja listov brez globoke listne plasti na trati, je, da kosite neposredno nad njimi. Če jih razbijete na manjše koščke, bi se morali hitreje razgraditi – medtem pa bodo videti manj vpadljivi.

Jeremy Yamaguchi, izvršni direktor podjetja Lawn Love, je med pogovorom z Livingetcom podprl to metodo. “Čeprav boste morali nekatera območja večkrat pregledati, je to še vedno veliko lažje, kot da jih vse pograbite! Poleg tega bo dolgoročno koristilo vašemu dvorišču,” je dejal.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja