To so za upokojitev najugodnejše države v Evropi!

V iskanju idealne destinacije za upokojitev se mnogi obračajo proti tujini, kjer iščejo boljšo kakovost življenja ob hkratnem zmanjšanju življenjskih stroškov. V nedavni študiji, ki jo je izvedlo podjetje Property Guides, specializirano za svetovanje pri nakupu nepremičnin v tujini, so bile raziskane priljubljene evropske države med izseljenci, da bi ugotovili, katera ponuja najboljše pogoje za upokojence. Analiza je temeljila na petih ključnih dejavnikih: količina zelenih površin, dostop do zdravstvenega varstva, število bolnišničnih postelj na prebivalca, stopnja kriminala in življenjski stroški.

Turčija: Najugodnejša evropska država za upokojence

Turčija se je izpostavila kot najbolj privlačna destinacija z najnižjimi življenjskimi stroški. Upokojenci za življenje tam potrebujejo zgolj 488 evrov na mesec. V primerjavi z Veliko Britanijo, kjer enakovredni življenjski stroški znašajo 1913 evrov, se britanska pokojnina v Turčiji izkaže za štirikrat bolj vredno. Dodaten plus je, da se britanske pokojnine v Turčiji, kljub njenemu statusu izven EU, letno usklajujejo po sistemu “trojne ključavnice”, kar zagotavlja njihovo rast v skladu z domačimi standardi.

Nemčija in Grčija: Nizki stroški

Nemčija je kot destinacija privlačna zaradi obilice zelenih površin, ki prebivalcem omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa v naravi, hkrati pa zagotavlja visoko raven zdravstvene oskrbe. Grčija, uvrščena na tretje mesto, prav tako izstopa z nizkimi življenjskimi stroški. Slednji v povprečju znašajo 1027 evrov na mesec. Grčija pa ponuja tudi nadpovprečno količino zelenih površin.

Portugalska in Irska: Kontrasti v stroških

Portugalska, kljub relativno nizkim življenjskim stroškom, ki znašajo 1117 evrov na mesec, trpi zaradi pomanjkanja zelenih površin. Irska, na drugi strani, predstavlja eno najdražjih možnosti za upokojence v Evropi. Življenjskimi stroški tam namreč presegajo 2218 evrov na mesec. Prav tako Irska ne nudi zadostne količine zelenih površin ali ugodne stopnje kriminala.

Raziskava podjetja Property Guides ponuja vpogled v različne možnosti za upokojitev v tujini, pri čemer izpostavlja pomembnost uravnoteženja med življenjskimi stroški, varnostjo, zdravstveno oskrbo in kakovostjo življenja. Turčija, Nemčija in Grčija se izkažejo kot privlačne destinacije za tiste, ki iščejo ugodno in kvalitetno upokojitev, medtem ko Portugalska in Irska ponujata razmislek o prednostih in slabostih selitve. Pomembno je, da vsak posameznik skrbno pretehta vse dejavnike, da bi našel svoje idealno mesto za upokojitev.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja