Toplo in okusno: Pikantni golaž
Hladnejši dnevi so tukaj in s seboj prinašajo hrepenenje po toplih in okusnih obrokih na žlico. In kaj bi lahko bilo boljšega kot pikantni goveji golaž? Ta jed je prava specialiteta, ki prenese najrazličnejše različice, a med najbolj priljubljenimi ostaja klasična goveja obara.
Fino je, ko se vrnete domov iz mrzlega, ledenega zraka zunaj, na štedilniku pa najdete toplino in omamen vonj po nasitni jedi, ki vas bo ogrela. Poleg tega je super, ker ga lahko pripravite že dan prej in ga nato hitro pogrejete. Lahko ga uživate samostojno ali pa ga kombinirate z njoki in celo nekaterimi različicami testenin. Morda bo pikantni golaž postala vaša nova najljubša jed na žlico.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g govejega stegna,
- 2 čebuli,
- 150 g korenja,
- 20 ml olja,
- 250 g narezanih paradižnikov,
- čajna žlička pekoče rdeče mlete paprike,
- 1/2 žlice ajvarja,
- strok česna,
- 1/2 čilija,
- žlica paradižnikovega koncentrata,
- 1/2 žlice škrobne moke,
- žlica peteršilja,
- sol in poper.
Postopek priprave:
- Na olju prepražimo na majhne kocke narezano goveje meso. Dodamo sesekljano čebulo in nariban korenček ter dušimo približno 5 minut. Odstavimo z ognja in vmešamo paradižnikov koncentrat, mleto papriko in strt česen.
- Vrnemo na ogenj, dodamo nasekljano papriko in paradižnik, ter začinimo s soljo in poprom. Prilijemo 8 dl vode in pokrito kuhamo približno 50 minut, dokler se meso ne zmehča.
- Po potrebi dodamo še nekaj vode. Škrobno moko razmešamo z malo hladne vode in vmešamo v juho. Na kratko prevremo, vmešamo ajvar in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
S tem receptom za pikantni golaž boste zagotovo poskrbeli za topel in okusen obrok, ki vas bo pogrel v teh hladnih dneh. Dober tek!
vir; Foto: Portal24 (AI)