Veganska paella – okusno in preprosto

Paella, edinstvena španska specialiteta, se je že dolgo časa uveljavila kot okusna jed, ki združuje bogate arome in teksture. Ta kulinarični dragulj izvira iz slikovite Valencije, poimenovan pa je po značilni ponvi, v kateri se pripravlja. Paella v svoji tradicionalni obliki združuje riž, morske sadeže, meso in zelenjavo, pri čemer pa je ključnega pomena pridih žafrana, ki ji podarja prepoznavno rumeno barvo.

Pri pripravi paelle gre za pristno doživetje. Ta jed se tradicionalno kuha na močnem ognju, pri čemer je prijemanje riža na dno ponve, imenovano “socarrat”, pozdravljeno kot zaželen pojav. Socarrat je hrustljava plast riža, ki se zapeče do zlato rjave barve na dnu ponve, kar pa prinaša neprecenljivo aromo.

Za pripravo popolne paelle je ključnega pomena izbira pravega riža. Španski kratkozrnati riž je idealen, saj vpije obilo tekočine, ne da bi postal preveč mehak. Medtem ko so tradicionalne paelle običajno pripravljene z različnimi mesnimi in morskimi sestavinami, lahko tisti, ki se držijo veganske prehrane, še vedno uživajo v tej okusni jedi s prilagojenimi sestavinami.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 liter zelenjavne osnove,
  • 300 g riža za paello,
  • 150 g graha,
  • 4-5 strokov česna,
  • 1 čebula,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 velik paradižnik,
  • 1 čajna žlička žafrana,
  • 1 čajna žlička posušenega timijana,
  • 1 čajna žlička dimljene paprike v prahu,
  • ½ čajne žličke sladke paprike v prahu,
  • rastlinsko olje po želji,
  • sol in poper po okusu,
  • limona za serviranje,
  • svež peteršilj za serviranje.

Postopek priprave:

Papriko narežemo na dolge trakove, čebulo in paradižnik pa na kocke. Česen nasekljamo na manjše kose.

Zelenjavno osnovo skupaj z žafranovimi nitkami na kratko segrejemo, nato odstavimo.

V ponvi za paello segrejemo malo olja in na njem prepražimo čebulo in papriko, dokler se ne zmehčata.

Dodamo česen in pražimo še 60 sekund.

Nato dodamo narezan paradižnik, dimljeno in sladko papriko v prahu ter timijan. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Dušimo še eno minuto ali dve.

Dodamo riž in ga prepražimo približno eno minuto, nato pa zalijemo s pripravljeno osnovo.

Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15-20 minut, dokler riž ne postane al dente.

Preverimo, ali se je riž prijel na dno in se oblikovala hrustljava plast, imenovana socarrat. Če se je, odstavimo s štedilnika.

Na koncu dodamo odmrznjen grah in pokrijemo z aluminijasto folijo za 5-8 minut, da se grah ogreje. Po želji lahko dodamo tudi druge zelenjavne sestavine, kot so stročji fižol, šparglji ali brokoli, narezani na manjše kose.

Paello postrezite z rezinami sveže limone in potresite s svežim peteršiljem.

Dober tek!

[Vir: Pun kufer HR]; Foto: Zajem zaslona; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja