Vietnamski spomladanski zvitki s kozicami
Goi Cuon ali vietnamski spomladanski zvitki s kozicami idealna izbira za tiste, ki želite lahek in okusen obrok. Ta priljubljena jed, ki je sestavljena iz zelenjave, rezancev, svinjine in/ali morskih sadežev, predstavlja svežo različico ocvrtih spomladanskih zavitkov. Mnogi ji pravijo tudi “solata v zavitku” in navdušuje s svojo lahkotnostjo in okusom.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 200 g kozic (olupljenih in očiščenih)
- 100 g riževih rezancev (tanjših)
- 12 riževih papirjev
- 1 majhna glava zelene solate (narezane na trakove)
- 1 korenček (narezan na tanke trakove)
- 1 kumara (narezana na tanke trakove)
- 1 šopek sveže mete
- 1 šopek svežega koriandra
- 1 šopek sveže tajske bazilike (opcijsko)
- 50 g praženih arašidov (grobo sesekljanih)
Za omako za pomakanje:
- 3 žlice ribje omake
- 2 žlici limetinega soka
- 1 žlica sladkorja
- 1 strok česna (drobno sesekljan)
- 1 majhen rdeč čili (drobno sesekljan, opcijsko)
- 50 ml vode
Postopek priprave:
- Priprava riževih rezancev: Riževe rezance kuhajte po navodilih na embalaži, nato jih odcedite in sperite z mrzlo vodo. Po potrebi jih razrežite na krajše kose.
- Priprava kozic: Kozice kuhajte v vreli vodi približno 2-3 minute, dokler niso rožnate in kuhane. Nato jih odcedite in prepolovite po dolžini.
- Priprava zelenjave: Korenček in kumaro olupite ter narežite na tanke trakove. Solato natrgajte na manjše koščke, da se lažje zavija.
- Priprava omake: V skledi zmešajte ribjo omako, limetin sok, sladkor, česen, čili in vodo. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
- Priprava zvitkov: Pripravite večjo plitvo posodo z mlačno vodo. Vsak rižev papir potopite v vodo za nekaj sekund, da postane mehak, nato ga položite na čisto površino.
- Polnjenje zvitkov: Na sredino riževega papirja položite nekaj listov solate, nekaj riževih rezancev, nekaj trakov korenčka, kumare, nekaj listov mete, koriandra in tajske bazilike. Na vrh dodajte nekaj polovic kozic.
- Zavijanje zvitkov: Zvitek začnite zavijati tako, da spodnji del riževega papirja prepognete preko nadeva, nato oba stranska dela zavijete proti sredini in na koncu zvijete v tesen zvitek.
- Postrežba: Zvitke postrezite sveže s pripravljeno omako za pomakanje. Potresite jih s sesekljanimi praženimi arašidi za dodatno teksturo.
Vietnamski spomladanski zvitki so osvežujoča predjed ali lahka jed, ki bo navdušila vaše goste s svojo svežino in okusom. Uživajte!
Dober tek!
Foto: Pexels, Portal24