Vodenje obrambnega ministrstva začasno prevzema premier Golob

Zaradi izvolitve Marjana Šarca za evropskega poslanca bo obrambno ministrstvo začasno vodil premier Robert Golob. Novi minister bo imenovan jeseni. Marjan Šarec, dosedanji obrambni minister, bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta 16. julija začel svoj mandat evropskega poslanca, s čimer mu bo prenehala funkcija ministra. Šarec je bil na junijskih volitvah izvoljen z preferenčnimi glasovi volivcev.

Državni zbor (DZ) je v ponedeljek potrdil izvolitev slovenskih poslancev v Evropski parlament. Vlada je na isti dan sprejela predlog sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo s funkcijo evropskega poslanca, zato je DZ-ju predlagala, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije z dnem nastopa poslanskega mandata. Premier Golob bo tako začasno prevzel vodenje obrambnega resorja. DZ je o tem že obvestil.

Premier Golob je že prejšnji teden nakazal, da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika ne mudi. Poudaril je, da ministra Šarca čakajo še nekatere pomembne naloge, vključno z vrhom Nata v Washingtonu, kjer se te dni mudi slovenska delegacija pod vodstvom premiera. Pričakovati je, da bo nov obrambni minister prisegel jeseni. Poslanci se namreč takrat vrnejo s parlamentarnih počitnic, ki se začnejo prihodnji teden.

Robert Golob pred izbiro novega obrambnega ministra, Šarec odhaja v Evropski parlament

Vlada je na dopisni seji sprejela besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu. Posledično predlaga Državnemu zboru (DZ), da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo.

DZ je namreč potrdil izvolitev slovenskih poslancev v Evropski parlament. Na evropskih volitvah 9. junija so bili poleg Šarca (Svoboda) izvoljeni še Romana Tomc (SDS), Milan Zver (SDS), Branko Grims (SDS), Zala Tomašič (SDS), Irena Joveva (Gibanje Svoboda), Matjaž Nemec (SD), Vladimir Prebilič (Vesna) in Matej Tonin (NSi)… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Vlada RS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja