Zadeva Prešiček: SDS zaradi vprašljivih nakazil zahteva nujno sejo

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je danes pozvala k sklicu skupne nujne seje Odbora za zunanjo politiko in Komisije za nadzor javnih financ, da bi razpravljali o obsežnih finančnih nakazilih Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR). CMSR je v zadnjem času prejel izredno povečane zneske s strani MZEZ, kar je vzbudilo pozornost javnosti in politike, je v sporočilu za javnost zapisala poslanska skupina.

Od junija 2023, ko je vodenje CMSR prevzel Dejan Prešiček, vidni član stranke Socialnih demokratov, so se nakazila iz MZEZ drastično povečala. V manj kot enem letu je CMSR prejel več kot 2 milijona evrov, medtem ko je v prejšnjih devetih letih skupni znesek prejetih sredstev znašal manj kot 300.000 evrov.

Zadnji prejemki vključujejo večja predplačila, med drugim 597.000 evrov v oktobru 2023, 449.000 evrov v decembru 2023 in skoraj 969.000 evrov v marcu 2024. Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila omenjena kot odgovorna za preusmeritev dodatnih 863.993 evrov in 104.673 evrov marca 2024, vse z namenom “Plačilo vnaprej/predplačilo”, poudarja SDS.

Na podlagi teh podatkov poslanska skupina predlaga, da se po končani razpravi sprejmeta dva sklepa:

– Odbor za zunanjo politiko in Komisija za nadzor javnih financ pozivata Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, da pripravi poročilo o ustreznosti in transparentnosti nakazil Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj za obdobje od maja 2020 do maja 2024 ter ga pošlje odboru in komisiji v roku enega meseca. 

– Odbor za zunanjo politiko in Komisija za nadzor javnih financ pozivata Komisijo za preprečevanje korupcije, da preveri poslovanje Ministrstva za zunanje in evropske zadeve s Centrom za mednarodno sodelovanje in razvoj v obdobju aktualne vlade.

Ne spreglejte…

Požareport: Zadeva Prešiček-Fajon ni tako nedolžna, kot se zdi

Požareport: Decembra 2019, bilo je med vlado Marjana Šarca, so številni mediji, levi, desni, nevtralni, poročali o tem, kako sta tedanja evropska poslanka Socialnih demokratov Tanja Fajon in že bivši (odstopljeni) minister za kulturo iz kvote SD Dejan Prešiček postala “zaljubljeni par”.

Šest mesecev kasneje Fajonova najprej postane tako imenovana voditeljica in potem še uradna predsednica SD, običajno prijazni… več tukaj.

Foto: Spletna stran Stranke SD

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja