Zakaj ne bi smeli nikoli zbuditi spečega psa?

Ali je primerno zbuditi spečega psa? Če ste kdaj dvomili o modrosti izraza “ne budi leva, ko spi”, boste morda želeli prebrati razlago veterinarjev, ki so nedavno osvetlili resnico za to trditev. Strokovnjaki za živali trdijo, da ne glede na to, ali gre za vašega hišnega ljubljenčka ali kužka, ki drema v parku, prebujanje spečih psov dejansko lahko prinese resne težave.

Psi veliko spijo, a z dobrim razlogom

Če imate psa, veste, da so ti ljubki spremljevalci pravi mojstri spanja. Vendar pa to ni zgolj zato, ker imajo radi dremež, ampak z dobrim razlogom. Spanje je ključno za obnovo njihovega imunskega sistema in popravljanje poškodovanih celic v telesu. Psi v povprečju preživijo približno polovico dneva v spanju, 30 odstotkov budni, a sproščeni ter le 20 odstotkov aktivni. Seveda, te številke se lahko razlikujejo glede na starost in velikost psa.

Podobni vzorci spanja kot pri človeku

Kljub temu, da psi potrebujejo več spanja kot ljudje, imajo podobne cikle spanja. Ena od ključnih faz spanja je cikel REM (hitro gibanje oči), ki je za ljudi in pse enako pomemben. Vendar pa psi preživijo približno 10 odstotkov svojega spanca v tej fazi v primerjavi z ljudmi, ki preživijo približno 25 odstotkov. To je delno zaradi njihovih neurejenih vzorcev spanja, zaradi katerih potrebujejo več splošnega spanja.

Cikel REM: Zakaj ne bi smeli buditi spečega psa

Ko psi zaspijo potrebujejo približno 10 minut, da preidejo iz počasnega vala v fazo REM. V tem času lahko psi sanjajo, kar se kaže v gibanju oči, trzanju ušes, nog ali repa. Bujenje psa med fazo REM lahko povzroči dezorientacijo, skakanje, praskanje ali celo ugriz, saj so lahko v trenutku intenzivnega sanjanja. Če se želite izogniti neprijetnim reakcijam, je pametno, da se izogibate bujenju psa med ciklom REM.

Kako zbuditi spečega psa brez težav?

Če se znajdete v situaciji, kjer morate zbuditi svojega psa, to storite nežno. Izgovorite njegovo ime v mehkem tonu ali mu ponudite okusen priboljšek, da bo prebujanje pozitivna izkušnja. Vendar pa je vedno bolje, da psu dovolite, da se prebudi naravno, še posebej, če ima morebitne zdravstvene težave, ki bi lahko povzročile močnejšo reakcijo ob nenadnem prebujanju.

Spoštovanje cikla spanja vašega psa bo ne le okrepilo vaše odnose, ampak tudi poskrbelo za njihovo dobro počutje.

vir Foto: Pexels Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja