Zamrznjena rama: Ali masažna terapija resnično deluje?

Zamrznjena rama, znana tudi kot adhezivni kapsulitis, je boleče stanje, ki povzroča togost in omejeno gibanje v rami. Ta pogoj lahko traja več mesecev ali celo let in lahko resno vpliva na kakovost življenja. Masažna terapija je ena izmed mnogih metod zdravljenja, ki jih ljudje raziskujejo za lajšanje simptomov zamrznjene rame. Toda, ali res deluje?

Razumevanje zamrznjene rame

Zamrznjeno ramo lahko razdelimo v tri faze:

 1. Zmrzovanje: Ta faza lahko traja od šestih tednov do devetih mesecev. Bolečina se postopoma povečuje in gibljivost ramen postaja vse bolj omejena.
 2. Zmrznjena faza: V tej fazi, ki lahko traja od štirih do šestih mesecev, bolečina se običajno zmanjša, vendar ostaja togost.
 3. Odmrzovanje: Končna faza, ki lahko traja od šestih mesecev do dveh let, je obdobje, ko se gibljivost počasi vrača.

Masažna terapija se pogosto uporablja za obvladovanje bolečin in izboljšanje gibljivosti pri različnih mišično-skeletnih težavah. Pri zamrznjeni rami masažna terapija cilja na:

 • Zmanjšanje bolečine: Masaža lahko pomaga zmanjšati bolečino z zmanjševanjem mišične napetosti in izboljšanjem krvnega obtoka.
 • Izboljšanje gibljivosti: Sproščanje mišičnih vozlov in napetosti lahko pomaga povečati obseg gibanja v rami.
 • Pospeševanje celjenja: Povečana prekrvavitev lahko pomaga prinašati hranila in kisik do prizadetega območja, kar lahko pospeši proces celjenja.

Znanstveni dokazi

Obstaja nekaj raziskav, ki preučujejo učinkovitost masažne terapije pri zdravljenju zamrznjene rame. Študije kažejo mešane rezultate, vendar je večina ugotovila, da lahko masažna terapija pomaga pri zmanjševanju bolečine in izboljšanju gibljivosti.

Na primer, ena izmed študij, objavljena v reviji Journal of Shoulder and Elbow Surgery, je pokazala, da je kombinacija fizioterapije in masažne terapije pripeljala do znatnega izboljšanja pri bolnikih z zamrznjeno ramo v primerjavi s samo fizioterapijo. Vendar pa avtorji opozarjajo, da je potrebno več raziskav, da bi ugotovili dolgoročne učinke masažne terapije.

Kako poteka masažna terapija?

Masažna terapija za zamrznjeno ramo običajno vključuje različne tehnike, kot so:

 • Globoka tkivna masaža: Ta tehnika cilja na globlje plasti mišic in vezivnega tkiva, da bi sprostila napetost in izboljšala gibljivost.
 • Miofascialno sproščanje: To vključuje nežno raztezanje in pritisk na mišice, da bi sprostili fascialne omejitve.
 • Švedska masaža: Ta tehnika vključuje dolge, gladke poteze, ki pomagajo sprostiti mišice in izboljšati cirkulacijo.

Individualni pristop

Pri zdravljenju zamrznjene rame je pomembno, da masažni terapevt prilagodi pristop potrebam posameznika. Vsak primer zamrznjene rame je edinstven, zato je prilagojena terapija ključnega pomena za dosego najboljših rezultatov. Terapija se pogosto kombinira z vajami za raztezanje in krepitev mišic, kar lahko dodatno pripomore k izboljšanju gibljivosti in zmanjšanju bolečine.

Praktični nasveti

Če razmišljate o masažni terapiji za zamrznjeno ramo, je tukaj nekaj praktičnih nasvetov:

 • Posvetujte se z zdravnikom: Pred začetkom masažne terapije se posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate, da je to primerna oblika zdravljenja za vaše stanje.
 • Izberite izkušenega terapevta: Poiščite masažnega terapevta, ki ima izkušnje z zdravljenjem mišično-skeletnih težav, kot je zamrznjena rama.
 • Bodite potrpežljivi: Rezultati masažne terapije se lahko pojavijo postopoma, zato je pomembno, da ste potrpežljivi in vztrajni.

Masažna terapija lahko ponudi olajšanje za mnoge, ki trpijo za zamrznjeno ramo. Medtem ko raziskave kažejo obetavne rezultate, je pomembno, da se terapija prilagodi posameznikovim potrebam in da se uporablja kot del celovitega pristopa k zdravljenju. S pravilno kombinacijo masaže, vaj in zdravniške oskrbe lahko bolniki dosežejo pomembne izboljšave v svojem stanju in ponovno pridobijo kakovost življenja.

Portal24; Foto: freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja